Кражба на кабели остави без ток 1200 домакинства в Монтана

Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

ВСС търси европейски опит за противодействие на атаки през медиите

Армията търси гвардейци Ръстът да е до 185 см

Либия не иска мигрантски центрове на своя територия ЕС няма да ни изкуши с пари, каза премиерът Ал Сарадж

Туркиня и децата й са изчезнали на гръцко-турската граница при река Марица

Постоянният представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под действието на външен импулс

Гласуване по интернет – за всички или за никого

През 1919 г. Стамболийски въвежда задължително гласуване и консолидира нацията

Трябва да приветстваме това, че ръководството на ГЕРБ обръща поглед към промените в изборното законодателство и предлага референдум за въвеждането на електронно и задължително гласуване заедно с местните избори. Аз съм за въвеждането на електронно гласуване, и то за всички, но съм скептичен за задължителното гласуване, защото то трябва да бъде предшествано от подготовка.

Какво имам предвид?

Ако ще има гласуване по интернет, което е много необходимо и положително, то трябва да е за всички българи, не само за тези, които са в чужбина. Още повече че е възможно чрез система от скрити сървъри така да се генерира сигнал към ЦИК, че да не е ясно дали човекът физически се намира в чужбина или не. Може да има и електронно гласуване, и нов избирателен район – „Чужбина“, за да могат хората там да гласуват за конкретна листа, за конкретна партия, да могат да използват преференции. Хубаво е, че въпросът се повдига, защото трябва да се дебатира. Не може да се въвежда нещо силово. Електронното гласуване може да бъде пуснато пилотно в определен брой секции – гражданите, които гласуват в тях, да имат право да си подадат гласа или на място, или електронно. И като видим как работи, тогава да го въведем за всички. Може да въведем електронно гласуване за президентските избори, има достатъчно време.

Задължителното гласуване е друга тема. Ако ще се въвежда задължително гласуване, първо трябва да се оправят избирателните списъци. След като има един милион фантоми в тези списъци, няма как да има задължително гласуване. Как иначе ще се упражни това задължение? Един човек може да е 20 години в чужбина! А когато се въвежда една правна норма, която не може да бъде наложена, това е смешно, излага държавата. Когато нещо се въвежда, то трябва да бъде контролируемо и реализируемо, а не пожелателно.

Освен това трябва да е ясно, ако има задължително гласуване, дали това задължение ще бъде подкрепено чрез стимули или чрез наказания. И двата подхода са възможни. Преди известно време предложих на шега да дадем на всеки по два лева за това, че отива до урните. Гласува човекът, взема си разписката за два лева и си отива.

През 1919 г. в България има задължително гласуване. Наказанието за негласуване е било глоба. Има снимки от дългите опашки тогава пред изборните бюра. Много мъдър ход на тогавашния ръководител на страната – министър-председателя Александър Стамболийски, който по този начин консолидира нацията и я връща една крачка назад от надигащата се гражданска война.

Сега имам съмнения дали от задължителното гласуване би имало такъв ефект. То си има и плюсове, и минуси. Факт е, че в Европа това е по-скоро изключение. Но ако се обмисли внимателно, може да се въведе. Или пък, като ще се въведе, ще се види какъв е резултатът от него и ако трябва, ще го махнем. Нищо не е вечно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.