На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

И от КНСБ призоваха за оставката на Петър Москов. Министерството: Синдикатът цитира несъществуващи текстове

КНСБ алармира за предвиждани промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които здравноосигурените лица ще бъдат “дарени” с правото да заплащат за медицинска помощ.

Постановлението, което е подготвеното от министър Петър Москов, е в движение по законодателната пътека, като намеренията са при първа възможност то да бъде внесено за обсъждане и приемане в Министерски съвет, информират от КНСБ.

Наредбата дописва закона, а от там и Конституцията, като “благосклонно” предоставя право на здравноосигурените лица да получат медицинска помощ “и срещу заплащане”; позволява на същите тези лица да не упражнят конституционното си и законово уредено право на безплатна медицинска помощ, а по тяхна преценка да получат достъп до такава по цени и условия, определени от съответното лечебно заведение.

КНСБ възприема тези предложения не само като скандални, но като форма на склоняване към отказ от ползване на права, възможен рекет и опряно на правни норми изнудване на здравноосигурените лица с цел да се гарантират приходите на лечебните заведения.

На фона на тази ситуация КНСБ заявява, че няма да допусне подобни опити за орязване на права на здравноосигурени лица. Синдикатът настоява за незабавно свикване на тристранния съвет и предупреждава, че ако тези промени станат факт, без да се вземе неговото становище, ще сезира Върховния административен съд.

Ако една реплика не е достатъчна за оставка на министър Москов, то този проект на постановление е повод сам да си подаде оставката, към което настойчиво го призоваваме., се казва в заключмение на декларацията на синдиката.

Такива текстове в проектонаредбата не съществуват. Всеки може да я прочете, тя е качена на сайта, коментираха за “Труд” от ръководството на Министерството на здравеопазването.

Оставката на Москов бе поискана по рано и от ДПС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.