Остъклените балкони също ще се санират

Остъклените балкони по панелните блокове няма да се разрушават при предстоящото саниране, а дори ще придобият по-съвременен вид. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев на среща с домоуправители от столичния комплекс „Младост“ в четвъртък вечерта.

Хората се притесняваха каква ще е съдбата на терасите, но Добрев ги успокои, че в проектите за саниране е предвидено единствено заменянето на старите винкели със съвременна алуминиева или ПВЦ дограма. „Няма от какво да се притеснявате, но все пак архитектите ще преценят най-добре как трябва да изглеждат остъклените тераси по фасадите“, каза Добрев.

Консултанти по програмата обаче напомниха на домоуправителите, че остъкляването все пак трябва да се узакони. Това се прави от местната община и вероятно ще стане едновременно с изготвянето на проекта от наетата от общината фирма.

Домоуправител, който се представи за строителен инженер, обърна внимание на факта, че на външните тераси също би трябвало да се постави изолация, при което нивото им се повдига. Консултантите обаче го успокоиха, че това е взето предвид и във всеки проект за конкретен блок ще има леко повдигане на терасите, при което връзката с балконската врата ще бъде съобразена с новото ниво.

Най-много въпроси и притеснения в четвъртък вечерта бяха свързани с огромните блокове с по 10-15 входа и с 14-15 етажа, чиито обитатели трудно биха провели общо събрание, каквото се изисква. Добрев каза, че в програмата ще залегне специален критерий за такива сгради и вероятно ще се правят компромиси. Но не бе подготвен за доста рядък случай - блок 303 в „Младост 3“, който е бил започнат като панелен, но след края на социализма част от него е довършвана с тухли и сега тази част не отговаря на критериите на програмата. Депутатът се разбра с домоуправител от блок 303, че специално ще проучи случая, защото програмата по условие е само за панелни блокове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес