ЕС върна рибарската програма заради круизен туризъм

С 271 забележки Европейската комисия ни върна бъдещата програма за рибарство. Една от тях е, че сме предложили рибари да развиват круизен туризъм, позовавайки се на изследване за потенциала на Черноморското крайбрежие, направено от ЕК. Чиновниците в Брюксел обаче отсекли, че в изследването круизният туризъм е само възможност, а и то е предназначено за сектор “Туризъм”, а не за “Рибарство”.

От Агенция по рибарство вчера лаконично посочиха, че този вид туризъм е включен в мярката “диверсификация на основните рибарски дейности” и си спестиха други коментари.

Брюксел пита още защо страната ни иска с европари да развива рибарство в райони като Националния парк Централен Балкан, Розовата долина и лозови масиви, които се субсидират по Програмата за развитие на селските райони. Еврокомисията не е съгласна и с идеята да бъде субсидирано рибовъдство във вецове.
ЕК препоръчва също така управляващият орган на програмата да е в Министерството на земеделието, а не в Агенцията по рибарство, както сме предложили.

Оказа се и че програмата “Рибарство” не е писана от Изпълнителната агенция по рибарство, а от наета от нея частна фирма - консорцуим между “Елана Инвестмънт” и “Сиела Норма”, който е получил 290 000 лв. От Агенцията по рибарство потвърдиха информацията, но се оправдаха, че договорът е подписан през 2013 г. Тогава шеф на ведомството беше Драгомир Господинов. Консорциумът е избран с обществена поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес