Подготвят „Южен поток“ за инвеститори

Подготовката за изграждане на „Южен поток” у нас ще продължи до получаване на разрешително за строеж. Така дори проектът да бъде окончателно спрян, той ще може да се използва от други инвеститори, каза шефът на „Южен поток България” Димитър Гогов в интервю за БНТ. Това означава сегашните - българската БЕХ и

„Газпром”, да продадат част или целия си дял.
Гогов повтори, че няма писмено решение за спирането на газопровода въпреки политическите изказвания от страна на Русия. „Руснаци и българи работят като екип, като едно цяло”, каза Гогов.

По думите му в момента компанията урежда право на преминаване през земите на 39 общини, без да придобива собственост. „Целта ни е да остойностим направените разходи, така че проектът да има стойност и дори и да се провали, да може да се използва като връзка за друг проект”, каза още Гогов. Според него, ако трябва да се заобиколи България, е много по-логично да не бъде строен „Турски поток”, а тръбата на Русия да мине през Румъния. По думите му голямата цел на България в момента трябва да бъде довеждането на газопровода до българския бряг.

„Проектът не се строи, защото няма окончателно разрешително за строителство”, допълни шефът на компанията. Гогов обясни, че не е официално запознат какво се случва в другата компания за газопровода у нас - „Южен поток транспорт”, която се занимава с морския участък от тръбата. Преди седмица Русия обяви, че е предложила да изкупи дела на френската ЕДФ и италианската „Ени” в нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес