Соня Йончева изпя любовта си към Париж

Тя печели най-престижния оперен конкурс в света - "Опералия", дирижиран и организиран от Пласидо Доминго в Миланската скала през 2010 г. Година по-късно става любимка на публиката в Париж, превъплъщавайки се в Клеопатра от операта "Юлий Цезар" на Хендел и в Лейла от "Ловци на бисери" на Бизе. През 2013-а събира овациите от сцената на нюйоркската "Метролитън" като Джилда от "Риголето" на Верди, а критиката не крие възторга си: "Поразително красив лиричен сопран, разкошен и проникващ - изпълнението й е наситено с емоция и чувствен копнеж." През 2014 г. отново тя изнася пред Айфеловата кула "Concert de Paris" и обещава да го повтори през 2015-а.

Коя е тя? Българка е, родена е в Пловдив през 1981 г. и е номинирана в категорията за най-добър изпълнител от престижните Международни оперни награди, които ежегодно се присъждат в Лондон. Тя е Соня Йончева, най-нашумялото младо българско сопрано в света сега.

Кариерата й се развива толкова стремително, че договорът, който сключва със Sony Classical, не учудва никого. Резултатът е дебютният албум на Йончева - Paris, Mon Amour, който ще се появи на 30 януари, съобщиха разпространителите от "Вирджиния рекърдс".

Дискът е вдъхновен от т.нар. бел епок - годините от края на ХIХ и началото на ХХ век, белязани както с икономически и технически подем, така и с много романтика и изтънченост в културата и изкуствата. Българката изпълнява както популярни арии от Жак Офенбах, Жюл Масне, Шарл Гуно, Джузепе Верди и Джакомо Пучини, така и от позабравените Шарл Лекок и Андре Месаже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура