Потребителски заеми в левове поскъпнаха

Цената на новите потребителски кредити в левове се е повишила през декември. Годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата са включени и всички такси и комисионни, е бил 13,13% в последния месец на миналата година. Това е с 0,81 процентни пункта (пр. п.) повече в сравнение с ноември, сочат данните на БНБ. В същото време заемите в евро са поевтинeли с 0,31 пр. п. в последния месец на миналата година спрямо ноември и вече са с 4 пункта по-изгодни от тези в левове.

Въпреки това не може да се говори за тенденция към поскъпване на потребителските кредити в левове, коментира изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Според него големите банки не са предприемали промени в условията по тези заеми през миналия месец. Тошев обясни, че отчетеният от БНБ ръст на лихвите вероятно се дължи на промени по отделни продукти, които са направили някои по-малки банки.
Десислава Николова от финансовия портал „Моите пари“ също смята, че ръстът на лихвите е по-скоро епизодичен. „За януари 6-7 банки са подобрили условията по потребителските кредити“, коментира тя.

Данните на БНБ също показват, че условията по новите жилищни кредити продължават да се подобряват. Средната лихва по заемите за нов дом в левове е била 6,24% през декември спрямо 7,06 на сто година по-рано. Лихвата по жилищните кредити в евро миналия месец е била 6,69%, което е с 0,48 пункта по-малко спрямо година по-рано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес