МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един момент се знае къде са дежурните екипи

ЕС застана срещу решението на Косово за създаване на собствена армия

Протест срещу присъдата за убийството на варненския балетист на пътя

Вижте най-ярката комета за 2018 г. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Познавате ли този грабител? (СНИМКИ) Нападнал жена в Шумен

Спипаха трима рецидивисти след грабеж и отвличане в столицата

Откриха нарушения в 17 обекта на стоковия базар Илиянци

Ненов Димов: През 2020 г. ще има регламент за отоплителните уреди на твърдо гориво

Авария остави без ток град Септември и шест села в общината

Приказни пътешествия с коледен автобус зарадваха стотици деца в Търново

Нено Димов: През 2020 г. се предвижда въвеждане на регламент за подмяна на уредите на твърдо гориво с по-екологични

Принц Хари и Меган Маркъл споделиха непоказвана снимка от сватбата си

Столтенберг: НАТО ще преразгледа ролята си в Косово

Министър Кралев инспектира реновираната зала „Раковски“

102-годишна австралийка скочи с парашут с благотворителна цел (ВИДЕО)

Потребителски заеми в левове поскъпнаха

Цената на новите потребителски кредити в левове се е повишила през декември. Годишният процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата са включени и всички такси и комисионни, е бил 13,13% в последния месец на миналата година. Това е с 0,81 процентни пункта (пр. п.) повече в сравнение с ноември, сочат данните на БНБ. В същото време заемите в евро са поевтинeли с 0,31 пр. п. в последния месец на миналата година спрямо ноември и вече са с 4 пункта по-изгодни от тези в левове.

Въпреки това не може да се говори за тенденция към поскъпване на потребителските кредити в левове, коментира изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев. Според него големите банки не са предприемали промени в условията по тези заеми през миналия месец. Тошев обясни, че отчетеният от БНБ ръст на лихвите вероятно се дължи на промени по отделни продукти, които са направили някои по-малки банки.
Десислава Николова от финансовия портал „Моите пари“ също смята, че ръстът на лихвите е по-скоро епизодичен. „За януари 6-7 банки са подобрили условията по потребителските кредити“, коментира тя.

Данните на БНБ също показват, че условията по новите жилищни кредити продължават да се подобряват. Средната лихва по заемите за нов дом в левове е била 6,24% през декември спрямо 7,06 на сто година по-рано. Лихвата по жилищните кредити в евро миналия месец е била 6,69%, което е с 0,48 пункта по-малко спрямо година по-рано.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.