Правят регистър за фирмени бензиностанции

Собствениците на ведомствените бензиностанции ще трябва да се регистрират в НАП, предвиждат промени в наредбата за отчитане на продажбите с касови апарати.

Те ще трябва по електронен път да подават данни в приходната агенция за адреса, на който се намират, за обема на съдовете си и вида на горивото, с което зареждат. Освен това собствениците ще трябва да изпращат информация за средногодишното потребление на гориво на превозните средства и машините, които се зареждат от ведомствените бензиностанции.

Ако има промяна в декларираните данни, собствениците на ведомствените бензиностанции ще имат срок от 7 дни, в който да изпратят актуалната информация в НАП. „Целта на промените е да се идентифицират ведомствените бензиностанции и съдовете, от които се извършва зареждане за собствени нужди“, пише в мотивите към проекта на наредбата.

Наскоро от финансовото министерство съобщиха, че нямат достатъчно информация за 30 000 ведомствени бензиностанции. Държавните институции не знаели нито къде се намират, нито за вместимостта на резервоарите им. Тогава от ведомството обясниха, че не може безспорно да се докаже дали тези обекти зареждат само гориво за собствени нужди, или правят и нерегламентирани продажби.

В момента ведомствените бензиностанции на земеделските производители всеки месец изпращат справки за ползваното гориво в НАП. Освен това с фактури декларират всеки литър, защото им се възстановява част от платения акциз за гориво с пари от бюджета.

Земеделски производители коментираха пред „Труд“, че новият регистрационен режим е излишен, защото той вече съществува под тези две форми.

Собствениците на ведомствени бензиностанции са против и въведеното в Закона за ДДС изискване задължително да монтират нивомерни системи в резервоарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес