Томислав Дончев: Тунелът под Шипка е голям приоритет

На път за наводнените райони вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски инспектираха строежа на довеждащия път край Габрово до тунела под връх Шипка.

"Налага се да спасяваме един ужасно закъснял проект през последната година, сега задачата ни е да използваме всеки ден от тази година, за да усвоим средствата от стария програмен период. Това е ужасно предизвикателна задача", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

"Най-голямото препятствие са закъснелите процедури за отчуждаване на имоти по пътя на трасето. Втората важна задача е самият тунел. Веднага след завършване на довеждащия път, от 2016 година имаме амбицията да стартираме изграждането на самото тунулно съоръжение. Тунелът ни е голям приоритет ", допълни Томислав Дончев.

600 са собственица на имоти от в Стара Загора и Габрово, които очакват отчуждаване.

"В кратки срокове трябва да се проведат отчуждителните процедури и до края на 2015 година да бъде довършен обходът на Габрово, като първа фаза на тунела под Шипка", каза минисърът нарегионалното развитие Лиляна Павлова.

"Средствата, които останат от магистралите "Струма" и "Хемус" ще отидат за тунела. Но това няма да стане преди 2017 година, когато реално ще имаме освободен европейски ресурс. Ще се опитаме още от 2016 година да започнем, вероятно с бюджетни средства тунела и вече да търсим европейско финансиране ", допълни министър Павлова.

има снимка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини