Обявиха грипна епидемия в Перник и Пазарджик

Търсят с кучета избягалия след гонката с полицаи край Стара Загора

Честваме Антоновден

Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия

Тереза Мей се среща с противниците си след победа във вота на недоверие

Двама души са арестувани след продължителна гонка между полицаи и автомобил

Правителството на Ципрас оцеля със 151 вота

Нормативното убийство на зимния туризъм

На 17 януари 2019 да почерпят

Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Майк Пенс: САЩ ще се борят, за да гарантират поражението на „Ислямска държава“

Създават Фискален съвет, ще прави независим анализ на бюджетната рамка

Правителството одобри проект на закон за Фискален съвет и корективни механизми, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Със законопроекта се създава независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление, наречен Фискален съвет. Целта му е да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси. Съветът ще бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото относно фискалното управление на страната. С цел своевременно коригиране на бюджетната позиция в случай на значително отклонение от средносрочната бюджетна цел в структурно изражение или от стъпката за постигането й, се предвижда и създаването на автоматични корективни механизми.

Законопроектът е изготвен в изпълнение на Директива на Съвета 2011/85/ЕС за бюджетните рамки на държавите-членки. Тя предвижда наличието на ефективно и навременно наблюдение на националните фискални правила, извършвано от независими институции, разполагащи с функционална автономия по отношение на фискалните органи на държавите-членки. Договорът за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз също постановява спазването на залегналите в него фискални правила да бъде съблюдавано от независими национални институции и в случай на значително отклонение от средносрочната бюджетна цел в структурно изражение или от стъпката за постигането й, да се задействат предварително установени корективни механизми.

Проектът на Закон за Фискален съвет и корективни механизми е разработен и в контекста на две препоръки на Съвета – от 2013 г. и от 2014 г. относно националните програми за реформи на България за съответните години.

Всички решения на Министерски съвет вижте ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.