Министър Василева: МОСВ ще отдели 120 млн. лв за мерки за превенция от наводнения

Министерството на околната среда и водите ще отдели 120 млн. лв за мерки за превенция от наводнения. Това каза министър Ивелина Василева по време на заседание на Комисията по околната среда и водите.

„35 млн. лв са отделени за превенция и мерки срещу свлачищата. Предвидено е и изграждането на 6 центъра за реакция, както и изграждането на система за наблюдение на водите в реално време“, посочи Василева. Тя поясни, че част от мерките, които са взети за намаляване на риска от наводнени са действия, свързани с това да не се допускаоставянето на съоръженията без контрол.

„От 268 съоръжения с неясни собственици, сме установили собствеността на 253 от тях, докато се изясни собствеността на останали 15, те са поставени под контрола на областните управители“, обясни Василева. Министърът на околната среда и водите заяви, че в зоните, които са заплашени от евентуални разливи, ще бъдат разработени конкретни мерки. Василева каза, че в момента ситуацията в страната е спокойна и се наблюдава спад на нивото на водите. Василева допълни, че утре се очаква да има валежи на територията на страната, които ще са по- изявени в Рило-Родопския масив, където се очаква валежите да достигнат количества около 30-40 л/кв. м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес