Решение за ведомствените бензиностанции - до лятото

Идеята да бъдат монтирани измервателни уреди в резервоарите на ведомствените бензиностанции не е отпаднала окончателно. Тя временно се отлага и ще бъде приложена само за някои обекти, каза финансовият министър Владислав Горанов вчера в парламента.

От началото на 2015 г. Закона за ДДС задължи ведомствените бензиностанции да подават данни в НАП за зареждането с горива. С проект на наредба на Министерството на финансите се предвиждаше това да стане чрез монтирането на измервателни уреди в резервоарите им. В понеделник обаче ведомството на Горанов предложи друг вариант на наредбата, в който монтажът на уреди е отпаднал. Промяната дойде след като фермери заплашиха с протести.

Това се налага, защото липсва достатъчно информация за тези обекти, обясни Горанов. Не се знаело колко измервателни уреди ще подлежат на контрол от НАП и не можело да се направи преценка за размера на инвестициите, които трябва да направят тези обекти.

„Видяхме, че не може да се направи реална оценка в каква степен ще засегнем този малък и дребен бизнес, който иска да продължи да се снабдява с горива по този начин“, каза Горанов. Затова първо трябвало ведомствените бензиностанции да се регистрират в НАП и едва след това да се прецени какъв ще бъде контрола върху тях.

Според наредбата собствениците на такива бензиностанции ще трябва да изпратят по електронен път в приходната агенция данни за обема на съдовете и вида на горивото, с което зареждат. Те трябва да посочат и средногодишното потребление на гориво от превозните средства и машините, които се зареждат от бензиностанциите. Това трябва да стане до 14 дни след като наредбата влезе в сила.

След като бъде събрана информацията, мерките за контрол ще бъдат разписани в нова наредба преди лятото, посочи Горанов. В обектите, за които се прецени, че е необходимо, ще бъдат монтирани измервателни уреди. Най-вероятно това ще важи за големите ведомствени бензиностанции със стационарни резервоари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес