Гадини със звездни имена: Хитлер е сляп пещерен бръмбар

Когато ентомолог открие нов вид насекомо, това обикновено предизвиква буря от емоции... сред всичките му осем изтъкнати колеги по света. Останалите, дори най-близките му, кимат лицемерно и го поздравяват с думите: "Много интересно. И как викаш, че се казва?"

Единственият начин да направиш научното си постижение по-вълнуващо за профаните, е да наречеш дребната буболечка на името на някой известен. Вече има миникърлеж на име Дженифър Лопес и ракообразно - Джони Деп. Всяка година учените откриват между 15 хил. и 25 хил. нови видове. Част от тях получават подобаващи латински имена, които указват от кой вид, род и т.н. са, колко крака, мустачки, шипове или опашки имат. Друга част изследователите кръщават на себе си - така де, да се запечата името им завинаги в главите на десетките хора, които се интересуват от предмета им на дейност.

Но качествата на някои от новооткритите видове вдъхновяват учените да ги нарекат на известен човек. Примерно - конска муха със златен задник, наречена Бионсе (Scaptia Plinthina beyonceae).

Хитлер е сляп пещерен бръмбар

Немският учен Оскар Шайбел подскочил от радост, когато открил нов вид сляп пещерен бръмбар в бивша Югославия. Това било през 1936 г. Понеже Шайбел бил фен на фюрера, решил, че не е лоша идея да подскаже политическите си убеждения по този фин начин. Той кръстил полупрозрачната гадинка Anophthalmus hitleri - в превод: безокия Хитлер. Този жест не останал незабелязан и ентомологът получил благодарствено писмо от самия Адолф. Насекомото е много рядък вид и може да бъде намерено само в пет влажни пещери на територията на Словения.

Баракобамчо се крие под земята

Запознайте се с паяка Барак Обама. Той е сред 33-те нови вида, открити в Калифорния през 2012 г. (В същия куп са Aptostichus bonoi, наречен на фронтмена на U2 Боно, и A. sarlacc, кръстен на чудовището Сарлак от планетата Татуин в "Междузвездни войни".) Всъщност името на паяка е Aptostichus barackobamai. Апостихус е род паяци, които живеят в дупки под земята. Баракобамчо е третото създание, което носи името на 44-ия американски президент. Преди него са изчезнал вид гущер - обамадон, и рибка - Etheostoma obama.

Джони Деп е име на фосил

Едуард Ножицата - героят на Джони Деп, е подтикнал откривателя на мъничък фосил да го нарече Kooteninchela deppi. Създанието с щипци, съвсем подобни на “ръцете” на Едуард, е живяло преди 505 млн. г. Той е предшественик на скорпионите и омарите.

Пчела получи честта да се казва Чомски

Миналата година и изтъкнатият професор Ноам Чомски се сдоби с пчела на свое име. На един от най-авторитетните съвременни учени - лингвиста, философа, историка, политолога Чомски, беше кръстен новооткрит вид - Megachile chomskyi. Тя е сред над 1500-те вида пчели от семейството Megachile. Специфичното за нея е, че обича да събира прашец от красивите цветове на двугодишните растения от семейство Върбовкови. На Чомски е наречено и едно конкретно шимпанзе - Nim Chimpsky. То било част от мащабно проучване на Колумбийския университет върху лингвистичните способности на животните - дали могат да се научат "да говорят". Закачката е, че Чомски смята, че способността да използват език е обща и вродена при хората.

Ракообразен паразит Боб Марли

На покойния музикант от Ямайка, гуруто на регето Боб Марли, е кръстен Gnathia marleyi. Ракообразното се въди във водораслите и смуче кръв от рибките, които обитават плитчините на Карибските коралови рифове. Тези паразити живеят единствено в Карибско море, при това предимно в източните части. “Кръстих го на Боб Марли, защото обожавам музиката му. А и той също е от Карибите", обясни откривателят - морският биолог проф. Пол Сикъл. Кръвосмучещото на име Марли е открито през 2002 г.

Ози, жабата прилеп

"В момента, в който чух този почти ултразвуков писък, разбрах, че е някакъв нов вид жаба", обяснява откривателят Педро Пелосо, който е докторант към Американския природонаучен музей. Dendropsophus ozzyi обитава бразилската амазонска джунгла. Има необичайно голяма вокална торбичка, с която издава пронизителното си крякане. Колегите на Пелосо на галено започнали да я наричат "жабата прилеп". Оттам дошло и името - кръстили я на вокалиста на "Блек Сабат" Ози Озбърн.

Шакира кара гъсеница да заиграе кючек

Всеки знае какво може да прави Шакира с ханша си. Изумителният ротационен фактор на дупето на колумбийската певица е причината името й да бъде асоциирано с много специален вид оса. Още щом откривателите й - докторите Едуардо Шимбори и Скот Шоу, видели как гъсениците, нападнати от насекомото, започват да танцуват кючек като за световно, те нямали и грам съмнение как ще го кръстят - Aleiodes shakirae. Осите от рода Алеоидес достигат дължина едва 4-9 мм. Особеността им е, че снасят яйцата си на един вид гъсеници, които остават живи, докато ларвите ги изяждат отвътре. Накрая гостоприемникът умира, а Шакира използва обвивката вместо пашкул.

Бръмбар с плочки на име Арни

Било през далечната 2002 г. Терминаторът все още не бил станал губернатор на Калифорния, когато ентомологът Ервин се натъкнал в Коста рика на странен бръмбар. Насекомото било карамелено-черно и приличало на фитнес маниак с плочки по корема. Поради пристрастието на откривателя към Арнолд Шварценегер то получило името Agra schwarzeneggeri. Арни Новооткритото насекомо е от семейство бегачи. В България най-разпространен вид от това семейство е обикновеният житен бегач.

Анджелина Джоли - космата и с 8 крака

В някои случаи новите видове се кръщават на звезди, защото приличат на тях. Но тук става въпрос за грозен и космат отровен паяк. Aptostichus angelinajolieae е открит през 2008 г. от проф. Джейсън Бонд, който го кръстил на актрисата в знак на уважение към хуманитарната й дейност.

Базинга!

Бразилският биолог Андре Немесио е фен на сериала "Теория за големия взрив". Един от героите - гениалният и асоциален млад физик Шелдън Купър, има любим лаф - "базинга!" Казва го, когато е изиграл шега на някого. Немесио кръстил току-що открития от него и колегата му Рафаел Ферари вид бразилска пчела Euglossa bazinga. В чест на "прекрасния, забавен, свръхинтелигентен, ненормален герой Шелдън Купър", обяснил Андре Немесио.

Дълго време учените смятали, че зелената като майски бръмбар Euglossa bazinga е друг вид пчела, затова според откривателите името й е много подходящо - "тя ни изигра номер, понеже я мислехме за E. ignita". Шелдън от "Теория на големия взрив" е алергичен към пчели.

Защо Дженифър Лопес е кърлеж?

Вид воден кърлеж носи гордо името на Дженифър Лопес. Litarachna lopezae е открит край Пуерторико на дълбочина 70 м - дълбочина, която е твърде голяма за водни кърлежчета. Екипът, направил откритието през лятото на 2014 г., е кръстил малката твар на певицата не защото смятал, че те по някакъв начин си приличат. “Докато пишехме доклада, слушахме нейни песни и гледахме световното по футбол”, обяснява д-р Пешич от Университета в Черна гора.

Джон Клийз не слиза от дърветата

Швейцарец с чувство за хумор е кръстил лемур на актьора Джон Клийз. През 2005 г. д-р Урс Талман кръстил новия вид вълнест лемур, който намерил в западен Мадагаскар, Avahi cleesei. Освен заради очевидната външна прилика Талман имал още една причина да нарече животното така - заради любовта на актьора от "Монти Пайтън" към тези полумаймуни и неговия принос към опазването им. Лемурът на Клийз е от семейство индриеви - те имат с един зъб по-малко от останалите лемури и никога не слизат от дърветата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл