Доматите с 50% по-скъпи за година

Вносните домати са поскъпнали с 50% за последната година, показват данните на Държавната агенция за стокови борси и тържища. В момента килограм от вносния зеленчук се продава срещу 2,28 лева, а преди година е струвал 1,52 лева на едро. За разлика от 2014 г. на пазара сега не се предлагат домати домашно производство, а единствено от внос. Повечето от останалите най-купувани зеленчуци са намалили цените си. Най-голям спад бележат картофите с 32 на сто са по-евтини. Лукът е по-изгоден с 25%, а вносните краставици с 19,63 на сто.

Цените на цитрусовите плодове остават почти същите като година по-рано. Ръст има при бананите, които са с 6,37% по-скъпи. Килограм през първата седмица на февруари е струвал 2,04 лева на едро.

Намаление от над 8% бележат всички меса. Най-големи са отстъпките при каймата.

През тази година е по-изгодно да си купувате захар - цената й е с почти 27% по-ниска. Олиото пък струва с 11 на сто по-малко.

Само за последната седмица са увеличили цените си ориза, кашкавала, пилешкото месо и трайните салами. Очаква се тенденцията да продължи с настъпването на лошото време, когато се засилва консумацията именно на тези продукти.

Според данните на агенцията София е градът с най-скъп боб - 4,89 лв./кг, и най-скъп кашкавал тип Витоша - 13 лв./кг. За сравнение същите продукти са най-евтини в Сливен - 2,08 лв. за килограм боб, и в Добрич - 8,36 лв. за кило кашкавал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес