Баку с втори път на газа до Европа

Азербайджан предлага нов път на газа си към Европа, който отново заобикаля България. Това стана ясно от думите на президента на страната Илхам Алиев по време на конференция за сигурността в Мюнхен.

По думите му Баку има готовност да изнася природен газ и през Румъния, Унгария и Австрия. Най-вероятно доставката ще бъде на втечнено гориво. Първият маршрут на азербайджански газ към Европа е през т.нар. Южен газов коридор, който ще минава през Турция, Гърция, Албания до Южна Италия.

Синьото гориво по него трябва да потече през 2019 г., когато започне експлоатацията на голямото касписко находище „Шах Дениз 2". В тази връзка Алиев призова европейските държави за ускоряване на проекта през тяхната територия и намаляване на бюрократичните спънки.

България има предварителен договор с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб. м газ, но все още няма маршрут, по който да ги получи след 2018 г. Една от възможностите е изграждането на българо-гръцката газова връзка Стара Загора - Комотини, която да свърже България с Южния газов коридор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес