Одобрен е докладът за изпълнението през януари на мерките, произтичащи от членството на България в ЕС

Правителството одобри доклад относно изпълнението на Плана за действие за 2015 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз към 31 януари.

Планът включва 273 мерки, от които 59 са със срок за изпълнение до 31 януари 2015 г. От тях 14 мерки са изпълнени в срок, а при останалите 45 мерки има забавяне на изпълнението. Това е 76,3% неизпълнение.

Традиционно през първия месец на годината процентът на неизпълнение е по-висок. За сравнение, в края януари 2014 г. той е 75,5.

От неизпълнените 45 мерки 31 са законопроекти, намиращи се на различен етап на разработване и приемане. В по-голямата си част те бяха внесени през 2013 г. и 2014 г. в 42-ото Народно събрание, но не бяха приети поради предсрочното прекратяване на неговия мандат. 20 от тях са свързани с изпълнение на поети ангажименти от България в рамките на стартирали процедури за нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

От оставащите 31 законопроекта 18 вече са внесени в 43-ото Народно събрание и се намират на различен етап на приемане. Един законопроект, разгледан от Министерския съвет в началото на февруари, предстои да бъде предложен за разглеждане от парламента. По отношение на останалите 12 законопроекта следва да бъдат положени допълнителни усилия за ускоряване процеса по тяхното разработване, съгласуване и внасяне в Народното събрание.

Правителството възложи на министрите, съобразно тяхната компетентност, да предприемат необходимите действия за изпълнението на забавените мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини