Министър Иванов: Тонът на доклада на ЕК показа пестеливо отпуснат кредит на доверие, но при изключително висока лихва

Липсата на съдебна реформа е удобна на много хора в България. Ако го нямаше механизмът на Европейската комисия, темата за съдебната реформа нямаше да бъде актуална. Това е трагедията на българския политически пейзаж, заяви правосъдният министър Христо Иванов по време на дискусия относно мониторинговия доклад на ЕК от януари 2015г.

„Благодаря на ЕК, че продължава да упорства с този механизъм и на страните членки на ЕС, че очакват все повече от нас. Този доклад е писан преди стотния ден на правителството, а тонът в него го определям като „изчаквателен”. Това е тон, който показва много пестеливо отпуснат кредит на доверие, но при изключително висока лихва” заяви министър Иванов.

Стана ясно, че трябва да бъде отбелязан напредък с реформиране на модела на съдебната ни система, за да се повиши степента на доверие на обществото в нея. „Първата препоръка на доклада и първата цел на стратегията за съдебна реформа е реформиране на модела на управление на съдебната система, а не просто на ВСС. Ако погледнете ситуацията в съдебната система, ще забележите доста инвестиции и доста човешки и финансов ресурс, а той не се управлява добре. Вчера на заседанието на ВСС пак стана ясно, че основният проблем е натовареността и неравномерното разпределение на делата. Факт е, че в страната има съдилища с огромно натоварване, което им пречи да си вършат добре работата, но има и други, които приличат по-скоро на „санаториум”, от гледна точка на малката им натовареност. Проблемът тук е, че всички диспропорции и неравномерности се превръщат в точки за натиск и ограничават съдийската независимост”, допълни министър Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини