Жирардели и Ангелкова ще карат ски под връх Ком

Петкратният носител на световната ски купа Марк Жирардели ще се пусне по пистата под връх Ком заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова. "Ще заведа съветника си Жирардели в Берковския Балкан, както и във всички други зимни курорти у нас. Планинският туризъм в България не е само в Банско, Боровец и Пампорово", заяви в Монтана министър Ангелкова. Във вторник тя започна от Северозапад обиколката си на 50-те малко познати туристическа места в страната.

Сред новите забележителности, които ще бъдат рекламирани за вътрешен туризъм, са римската крепост над Монтана, "Слънчевата градина" във Вършец и град Чипровци с килимарските си традиции и планински красоти. Министър Ангелкова обсъди с кметовете възможностите за развитието на туризма в региона и превръщането му в индустрия.

"В новия програмен период 2014-2020 г. ЕС отделя 1 млрд. евро за туризъм. Трябва да разработим проекти и с обединени усилия на местната и централната власт да привлечем част от тези средства. Така ще направим всички тези места много по-познаваеми и посещаеми!" каза Ангелкова.

Тя посъветва кметове да въведат минимални такси за туристическите обекти, за да събират средства за подържането им. До месец юни в парламента ще бъдат внесени предложения за промени и допълнения в Закона за туризма. "Ще създадем възможности туризъм да се развива и в малките населени места", сподели Ангелкова. За популяризиране на всеки от 50- те малко известни туристически обекта ще бъдат заснети филми. Рекламната кампания за насърчаване на вътрешния туризъм у нас е на стойност 1,9 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес