До 1 милион евро за агротехника

При покупка на техника с европари фермерите ще декларират колко ниви обработват

Инвестиции за покупка на трактори и друга земеделска техника на стойност до 500 хил. евро ще бъдат одобрявани по новата Програма за развитие на селските райони, която стартира през март. Ще се субсидират 50% от стойността на проектите. Това става ясно от наредбата, по която ще се кандидатства за инвестиции в земеделски стопанства, публикувана за обсъждане от земеделското министерство.

Програмата допуска и групови инвестиции за техника. Ако земеделци се обединят в организация от 6 до 10 души, таванът за общия им проект скача на 750 000 евро, а субсидията от 50% - на 60%. Ако сдружението е над 10 души, таванът за общия проект е 1 000 000 евро, а субсидията скача от 50 на 70%.

В документа е записано, че при покупка на техника с европари фермерът трябва да декларира и земята, върху която има правно основание за ползване. Целта е да не се купува повече техника от нуждите на стопанството.

„Брюксел вече е върнал бележки по проектонаредбата и е посочил, че в нея липсва методика, по която да се изчислява колко техника на каква площ се пада. Именно затова в момента ведомството на пожар с малка обществена поръчка е възложило изготвянето й”, каза пред „Труд” експерт от дирекция „Развитие на селските райони”.

Макар и да има групови инвестиции за техника, те няма да стартират през тази година. Министър Десислава Танева призна преди дни, че ведомството ще доизчиства критериите, така че да не се допусне източване на програмата от едно или две лица, които с кухи фирми изкарват, че са сдружение от 10 дружества. Танева посочи, че най-вероятно колективни инвестиции ще правят само фирми, занимавали се и в предишни години със земеделие.

„Групови инвестиции трябва да се правят само от организации на земеделски производители, но не и от юридически лица, без никакви изисквания към тях, както е заложено сега. Рисковете за източване на програмата са големи”, коментираха от Българската асоциация на консултантите по еврофондове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес