Фандъкова: Тестовете на влаковете на линията до летището започнаха

Изпитанията на влаковете на линията до летището през тази седмица вече започнаха. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.

„Всичко върви по план. Този проект се финансира по Оперативна програма „Транспорт". Над 94% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране", подчерта кметът на София.

Фандъкова благодари на министъра на транспорта за помощта тези участъци да бъдат включени в ОП „Транспорт". „Без тези съвместни усилия за малко нямаше да можем да продължим бул. „Черни връх", уточни тя.

„Продължаваме строителството на участъка по бул. „Черни връх", продължението на втората линия на метрото до ул. „Сребърна”. Очакваме да бъде освободено движението по булеварда в края на август. Говоря за наземното движение и да продължи подземното изграждане на станцията. Срокът за тази станция и този участък е средата на следващата 2016 г.", каза още Фандъкова.

„Очакваме до края на годината да започне строителството на третия лъч на метрото в централния участък, който е и най-тежък, от Малък градски театър през централната част на столицата, до ж.к. „Красно село", допълни Фандъкова.

В началото на април очакваме да пуснем и линията на метрото до Бизнес парка. Приключваме строителството на двата участъка на метрото. 99 % е завършен обектът на линията към летището и 96 % до Бизнес парка в ж.к. „Младост".

„В началото на април очакваме да пуснем линията до летището и началото на май, най-късно, да пуснем и линията до Бизнес парка. Общо 90 хил. души ще ползват допълнително този най-екологичен и модерен градски транспорт", заяви Фандъкова. По думите й от април месец пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 минути. „Жителите на ж.к. „Дружба" ще могат да слязат до центъра за 15-16 минути", подчерта Фандъкова.

„Това, което бях възложила на колегите от градския транспорт, те са го направили тази седмица. Дискутирано е с гражданите и с бизнеса, който има офиси тук в тази зона, да се направи реорганизация на движението на градския транспорт, така че всички линии на автобусите, тролеите и трамвая, които минават през ж.к. „Дружба" да имат съприкосновение с поне една станция на метрото", уточни тя. Фандъкова каза още, че има предложение за организация на движението и предстои това да бъде обсъдено. „Има известни промени в движението на някои автобусни линии, така че хората да може да имат най-доброто придвижване до метростанция", посочи кметът на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес