На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Над 90% от Пирин остават недокоснати

НОВ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК

Над 90% са зоните за ограничена човешка намеса в Пирин и ще останат непокътнати. Това е заложено в новия план за управление на планината, който бе обсъден преди ден в Разлог на финална дискусия преди стартирането на общественото обсъждане през юли т.г. Мярката ще гарантира опазването на уникалното биоразнообразие, флора и фауна в парка. Документът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите.

Под изключително строга охрана и защита ще бъдат вододайните зони, където е водохващането за целия район на Банско и Разлог. Предвижда се и строга забрана за къпане, пране и миене в реките и езерата. Ограничава се и уловът на пъстърва – до 8 броя на риболовец.

Тревожни данни обаче бяха изнесени от доц. Щерев от НСА. Негово изследване показва, че всекидневно през активния зимен и летен сезон колите, които се качват до Бъндеришка поляна и Шилигарника, изгарят по 9 тона бензин. Негативно отражение оказва на флората пасането на стадата в парка. От животните има опасност за замърсяване на водите.

Хижите, които нямат мобилни пречиствателни инсталации, ще бъдат задължени в кратък срок да поставят такива. Зоната за туризъм от сегашните 1100 хектара се увеличава на 3900 хектара. Това се прави, за да се адаптира планът към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори. Зоната се привежда и към европейските и световните стандарти, според които до 15% от териториите от национални и природни паркове се определят за спорт и туризъм.

Обособяват се и зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути. Ще се регулират алпинизмът и скалното катерене. Категорични забрани има за шум, за ползването на моторни шейни или АТВ и ще се ограничи рязко достъпът на автомобили в парка. Очаква се до края на октомври съгласувателните процедури за плана да минат през Висшия екологичен експертен съвет и той да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.