Съпругата на Емил Шарков - Милена: Никой не призна кой е виновен за трагедията

За изминалата 1 година от трагедията в Лясковец нито един от ръководството на поделението нямаше доблестта да поговори с мен. Това каза през сълзи в четвъртък във Велико Търново почернената съпруга на баретата Емил Шарков - Милена. Тя сподели, че от злощастния ден животът на семейството им се е преобърнал.

"Никой не каза кой сгреши, нито пък призна, че са извършени някакви грешни стъпки, за да се работи за превенция. Но вече не очаквам хората по върховете да си признават грешките. Качества като доблест, честност, смелост са за момчетата от първа линия както Емо", коментира Милена Шаркова.

Тя и бащата на мъртвия боец-Емил Шарков присъстваха на откриване на паметна плоча на спецполицая в двора на Професионалната гимназия по електроника "А.С.Попов" в старата столица, където е учил.

"Нядавам се животът на Емо и начинът, по който той загина да са пример за бъдещето на България. Да учат младите хора в училище на доблест, чест и себеотдаване. Да знаят, че животът не е една битка за постигане на лични цели, а стремеж да живеем в едно по-добро и здраво общество", каза Милена Шаркова.

Кървавият екшън се разигра на 14 март миналата година, когато отряд от барети обсади жилището на 54-годишният Петко Петков в Лясковец, за да му отнеме незоконно притежавани оръжия. Бившият готвач обаче откри огън срещу командосите, заформи се кървава баня, а снайперисти го обезвредиха със 7 куршума.ъВъпреки сериозните рани, той оцеля и на 16 март ще бъде изправен пред Окръжният съд във Велико Търново.

На церемонията при откриването на паметната плоча Емил Шарков-старши заяви, че ще присъства на процеса. Той ще се яви с адвоката си Митко Минев като частен обвинител. Ще предяви и граждански иск към подсъдимия.

"Искам истината да бъде разкрита, която до сега не е казана. Защо отрядът за борба с тероризма се хвърля да обезвреди ловец, въоръжен с 4 оръжия? Нима нямаше други възможности за това? Нима не можеше да бъдат приложени тактика и хитрост? Искам истината, независимо каква е тя. Може и да не е в наша полза и да не ни хареса, но да я знаем! Да кажат кой е виновен, защо се получи така, защо всичко мина за 15 минути. Защо не отмениха операцията?", сподели Емил Шарков.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ В ПЕТЪК ВЪВ В. "ТРУД"

Коментари

Задължително поле