Съд върна оръжейния лиценз на „Дунарит“

Временното спиране на лиценза на „Дунарит” - Русе за сделки с оръжия е било отменено от Административния съд в София. Решението на съда ще влезе в сила след седмица, ако не бъде обжалвано. Това беше съобщено по време на протест на близо 500 оръжейници срещу отнетия лиценз, който продължи около час на кръговото кръстовище пред Дунав мост в Русе.

От съда потвърдиха за решението, но отказаха подробности с мотив, че делото е секретно.

От министерството на икономиката коментираха пред „Труд”, че все още няма решение дали ще обжалват връщането на лиценза на „Дунарит”. Министърът на икономиката Божидар Лукарски и военният министър Николай Ненчев са съпредседатели на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, която замрази лиценза на оръжейната фирма. Решението бе взето по предложение на Лукарски след писмо от ДАНС заради неясноти около собствеността. Точните мотиви обаче не станаха известни, тъй като са свързани с националната сигурност.

„Засега не се е появила фирма посредник, която да осъществява износа, освен ако държавата не я предложи”, съобщи по време на протеста лидерът на КТ „Подкрепа” в завода Стоил Георгиев. Миналата седмица министър Лукарски заяви, че заводът няма пречки да работи, ако произвежданата спецпродукция се изнася от друга фирма с действащ лиценз.

„Дунарит” понася изключително тежка загуба и се спуска стремглаво надолу. Само след 2 седмици се провалят още 2 сделки за износ. Хората работят под стрес с взривни материали”, каза лидерът на КНСБ в предприятието Диана Георгиева. „Искаме премиерът Борисов и министрите Божидар Лукарски и Николай Ненчев да дойдат в завода и да видят какво става”, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес