Комисията за КТБ започва с проверка на БНБ

Временната парламентарна комисия за КТБ ще започне работата си с проверка на действията на Българската народна банка (БНБ) по казуса със затворения трезор. Сред първите лица, поканени за изслушване, ще бъде гуверньорът Иван Искров. Това съобщи пред бТВ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглави новата комисия.

Целта е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства, свързани с работата на държавните институции, които е трябвало да предотвратят източването на КТБ в периода от 2009 г. до 2014 г. Срокът на работа на комисията ще бъде 3 месеца.

„Започваме с БНБ, защото съгласно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ, това е институцията, която е отговорна за надзора на банките“, коментира Атанасова. Според нея обаче регулаторът не се е справил с възложените му по закон правомощия. „Защо не най-накрая да получим и оставката на гуверньора на БНБ. Надявам се, че господин Искров ще оцени също за себе си достойния начин да си тръгне от тази позиция“, каза Атанасова.

Временната комисия ще се запознае и с фактите, свързани с докладите на одиторите на КТБ. Ще се анализират обстоятелствата, които са били известни на квесторите след поставянето на КТБ под особен надзор. Представители на прокуратурата и на службите за сигурност също ще бъдат изслушани. От думите на Атанасова стана ясно, че бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев ще е сред поканените.

Междувременно днес се очаква в парламента да бъдат внесени промените в Закона за банковата несъстоятелност. Те предвиждат на мястото на квесторите в КТБ да бъдат назначени временни синдици. Те ще имат право да атакуват в съда сделки, за които са установени нарушения. Предвижда се те да могат да завеждат искове към трети лица, ако се докаже, че са участвали в сделки, с които банката е била източвана, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Танев. Временните синдици ще могат да изберат и външна компания, която да разследва сделките в КТБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес