Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

Какво говорят по секс телефона за алкохолици

Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на военната линия между страните

Вижте къде в София шумът е над допустимите норми

Менда Стоянова: Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП

Властите на САЩ влезли с взлом в дипломатически имот на Русия, Москва ще ги съди

Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката, за да няма спекулации в обществото

ДНК експертиза разкри чии са костите на намерения скелет в хотел „Смолян”

Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички, а днес ни трябва съзидание

Закриха сайт, използван за милиони кибератаки по света

Служители на НАП отново излизат на протест

Поредно поражение на правителството на Тереза Мей в Камарата на лордовете

Двама загинали при наводнения в Израел и на Западния бряг

Парламентът попълва състава на Антикорупционния орган

Комисията за КТБ започва с проверка на БНБ

Временната парламентарна комисия за КТБ ще започне работата си с проверка на действията на Българската народна банка (БНБ) по казуса със затворения трезор. Сред първите лица, поканени за изслушване, ще бъде гуверньорът Иван Искров. Това съобщи пред бТВ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглави новата комисия.

Целта е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства, свързани с работата на държавните институции, които е трябвало да предотвратят източването на КТБ в периода от 2009 г. до 2014 г. Срокът на работа на комисията ще бъде 3 месеца.

„Започваме с БНБ, защото съгласно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ, това е институцията, която е отговорна за надзора на банките“, коментира Атанасова. Според нея обаче регулаторът не се е справил с възложените му по закон правомощия. „Защо не най-накрая да получим и оставката на гуверньора на БНБ. Надявам се, че господин Искров ще оцени също за себе си достойния начин да си тръгне от тази позиция“, каза Атанасова.

Временната комисия ще се запознае и с фактите, свързани с докладите на одиторите на КТБ. Ще се анализират обстоятелствата, които са били известни на квесторите след поставянето на КТБ под особен надзор. Представители на прокуратурата и на службите за сигурност също ще бъдат изслушани. От думите на Атанасова стана ясно, че бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев ще е сред поканените.

Междувременно днес се очаква в парламента да бъдат внесени промените в Закона за банковата несъстоятелност. Те предвиждат на мястото на квесторите в КТБ да бъдат назначени временни синдици. Те ще имат право да атакуват в съда сделки, за които са установени нарушения. Предвижда се те да могат да завеждат искове към трети лица, ако се докаже, че са участвали в сделки, с които банката е била източвана, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Танев. Временните синдици ще могат да изберат и външна компания, която да разследва сделките в КТБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.