Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Стойчо Стоев предупреди “Левски”: Финалът със „Славия“ е коварен

9 тийнейджъри загинаха след порой в Израел

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Вижте как се срещнаха лидерите на Северна и Южна Корея (ВИДЕО)

Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

Югът посреща с оркестър Ким Чен Ун (инфографика) 3000 журналисти отразяват историческата среща

На 27 април 2018 да почерпят

Държавният дълг е като семейна снимка Липсата на експертно говорене подвежда хората

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Износителите на дървесина готвят утре протест заради мораториума

Мораториумът за износ на необработен дървен материал може да доведе до фалита на над 100 фирми, съкращаването на близо 8000 служители и загуби в сектора до 40 млн. лева, една четвърт от които – за заплати. Това заяви на пресконференция представителят на бранша Димитър Николов, цитиран от bTV.

Утре се очаква износителите на дървесина и дърводобивните предприятия да съберат над 2000 души на протест пред Народното събрание. Организаторите предупредиха, че демонстрациите ще достигнат и населените места.

Припомняме, 3-месечният мораториум за износ на необработена дървесина бе гласуван от парламента в началото на месеца, като влиза в сила през април. Целта е междувременно да се подготвят законови промени за ограничаване на незаконната сеч.

Различни експерти и неправителствени организации твърдят, че България ударно се обезлесява, макар държавата да вади данни за обратното, а нейни експерти да обясняват, че незаконната сеч е толкова видима защото се прави близо до населени места и пътища.

Според Николов, мораториумът ще ощети държавния бюджет с 29 млн. лв., 4 млн. лв. загуби ще понесат пристанищата, а с 6 млн. лв. ще бъде ощетен транспортният сектор. Освен това забраната противоречи на принципа за свободно движение на стоки и капитали в Европейския съюз.

Представителите на бранша изразиха мнение, че мораториумът няма да спре незаконната сеч, но ще нанесе непоправими последствия за законната, като с 20% ще спаднат приходите на държавните горски предприятия, а износителите на дървесина ще трябва да заплатят неустойки по сключените от тях договори.

“Вместо да се налага мораториум, трябва да има стимули за износ, защото в момента в горите има около 500-600 хил. куб. м. паднали дървета. По тях ще започнат да растат лишеи и ще станат неизползваеми”, поясни лесовъдът д-р Бойко Неделин.

Той уточни, че България не изнася дървесина, а асортименти, които не могат да се реализират на българския пазар. По думите му 600 хил. куб. м. заминават за Турция, а 300 хил. куб. м. годишно отиват в Гърция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.