Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Митниците унищожиха десетки хиляди дрехи, обувки и парфюми менте

Тръгва усвояването на европари от бизнеса

Първата схема по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 ще тръгне в средата на април, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Общият бюджет на програмата за бизнеса е над 1,39 млрд. евро и ще бъде разпределен в пет приоритетни оси. За „Технологично развитие и иновации“ ще бъдат отпуснати 250 млн. евро, за „Предприемачество и капацитет на малките и средните предприятия“ – 593 млн. евро, а за „Енергийна и ресурсна ефективност на предприятията“ – 264 млн. евро.

Планирани са и 38,2 млн. евро по ос 4 „Премахване на пречките в областта на сигурността на доставките на газ“ за изграждането на газова връзка между България и Сърбия, обясни икономическият министър. Ще има и 35,4 млн. евро за техническа помощ.

Основният фокус на програмата е съсредоточен върху малките и средните предприятия. 25% от общия ресурс е под формата на финансови инструменти, банкови гаранции, заеми и дялови инвестиции, каза Лукарски.

Първата схема от програмата, която стартира още този месец,, е „Подобряване на производствения капацитет за малките и средни предприятия“. Нейният бюджет ще е 150 млн. Евро, като ще има три приема през годината. „В края на месеца ще бъдат публикувани за обществено обсъждане насоките за кандидатстване“, обясни Ивелина Пенева зам. главен директор на програмата. Очаква се през септември да стартира и схемата за иновации в предприятията, която ще е с бюджет 40 млн. евро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.