Тръгва усвояването на европари от бизнеса

Първата схема по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 ще тръгне в средата на април, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Общият бюджет на програмата за бизнеса е над 1,39 млрд. евро и ще бъде разпределен в пет приоритетни оси. За „Технологично развитие и иновации“ ще бъдат отпуснати 250 млн. евро, за „Предприемачество и капацитет на малките и средните предприятия“ - 593 млн. евро, а за „Енергийна и ресурсна ефективност на предприятията“ - 264 млн. евро.

Планирани са и 38,2 млн. евро по ос 4 „Премахване на пречките в областта на сигурността на доставките на газ“ за изграждането на газова връзка между България и Сърбия, обясни икономическият министър. Ще има и 35,4 млн. евро за техническа помощ.

Основният фокус на програмата е съсредоточен върху малките и средните предприятия. 25% от общия ресурс е под формата на финансови инструменти, банкови гаранции, заеми и дялови инвестиции, каза Лукарски.

Първата схема от програмата, която стартира още този месец,, е „Подобряване на производствения капацитет за малките и средни предприятия“. Нейният бюджет ще е 150 млн. Евро, като ще има три приема през годината. „В края на месеца ще бъдат публикувани за обществено обсъждане насоките за кандидатстване“, обясни Ивелина Пенева зам. главен директор на програмата. Очаква се през септември да стартира и схемата за иновации в предприятията, която ще е с бюджет 40 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес