Пожар изпепели два автомобила в Търново

Надуваемото пиле с лице на Тръмп пристигна в Сан Франциско

Съдът отмени глоба на шофьор, карал насрещно в аварийната лента на магистрала „Марица“

Засилени проверки на тирове и автобуси за застраховка и винетка

Майстори от Габрово участват в инициативи на Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния

Гришо и Никол разменят ласки в Сен Тропе (СНИМКИ)

Участието в ERM II засега се отлага Целта е партньорите да са сигурни, че финансовият ни сектор е стабилен, а рисковете са управляеми

Д-р Дечо Дечев: Приех поста в НЗОК, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане

Румен Порожанов: Все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла у нас

МВнР: Няма данни за пострадали българи при стрелбата в Торонто

Александър Симов: „Визия за България” е за цялостна реорганизация на държавата 20% от най-богатите у нас взимат 8 пъти повече от 20% от най-бедните

Кое докарва мъжа в прединфарктно състояние, а жената в предоргазмено?

Лампази на кило Заради генералите извън армията, званието стана диагноза

120 полицаи се командироват всеки месец в „Слънчев бряг”

Макрон наредил реорганизация на канцеларията си след случая с президентския охранител, бил протестиращи

Министерства режат разходи и служители

Министерства започват да режат разходи и да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за администрация с 10%. Редица ведомства раздуват разходите за централната си администрация и свиват само издръжката на второстепенни и териториални структури. Други ведомства пък свиват само незаети щатове.

Съкращенията в Министерството на земеделието са най-големи в Агенцията по храните и в Селскостопанската академия. Източници на “Труд” твърдят, че в агенцията ще бъде съкратен 13 на сто от общо 2700 души персонал. За съкращенията там бе алармирана и парламентарната комисия по земеделие от депутата от ГЕРБ Валентин Василев, който е и ветеринарен лекар по образование.

„Във връзка със задачите, които имаме да изпълняваме в момента чакаме 10 процента съкращение на структурите на Агенцията. Смятате ли, че при такова съкращение Агенцията по храните ще може да изпълнява своите функции по осигуряване безопасността на здравето и живота на хората. Много трудно. Почти невъзможно е“, каза той преди седмици.

300 служители ще бъдат съкратени от институти на Селскостопанската академия, където работят 1800 души.

В същото време централната администрация на аграрното ведомство раздува разходите си. За 2015 г. са заложени 49,1 млн. лв., а реалните разходи на ведомството през 2014-а са били 30,8 млн. лв. От ведомството не отговориха вчера пред “Труд” каква е причината за увеличението.

Любопитното е, че министерството на Десислава Танева залага и значително по-големи приходи за тази година. Докато приходите му за 2014 г. са били 16 087 307 лв., то за 2015-а са посочени очаквания за цели 37 707 556 лв. От министерство на земеделието отново не посочиха до редакционното приключване на броя защо очакват двоен ръст на приходите си през тази година. 

В регионалното министерство вече са съкратени около 100 души при сливането на ведомството и бившето министерство на инвестиционното проектиране. Това обаче се оказало недостатъчно и в понеделник на оперативка ще се преценява откъде да се реже още.

В сравнение с 2014 г. разходите за персонал на социалното министерство са намалени с 8 395 000 лв. Икономията няма да е от съкращаване на служители, тъй като заплатите на част от служителите ще се поемат от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Например с европроект ще се създадат центрове, в които ще работят служители на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Заплатите им ще се плащат с евросредства. Това ще спести на министерството до 6,4 млн. лв.

Още 2 млн. лв. ще се спестят от заплатите на чиновниците в Главна дирекция “Европейски фондове, международни програми и проекти”, които също ще се плащат с европари.

През 2015 г. числеността на Агенцията за закрила на детето ще се намали със 7 щата, а тази на Центъра за развитие на човешки ресурси – с една бройка. Политическият кабинет на министър Ивайло Калфин обаче ще се разшири от 6 на 9 души. Той ще има четирима заместници и ще привлече в екипа си още двама съветници. 

Здравната каса също ще съкрати 10% от щата, съобщи преди дни в интервю за „Труд“ нейният шеф д-р Глинка Комитов.

Единствено от Министерството на енергетиката обясниха пред „Труд“, че няма да правят съкращения, тъй като техният устройствен правилник е приет след Закона за държавния бюджет и напълно е съобразен с неговите изисквания за по-ниски разходи. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.