Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Министерства режат разходи и служители

Министерства започват да режат разходи и да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за администрация с 10%. Редица ведомства раздуват разходите за централната си администрация и свиват само издръжката на второстепенни и териториални структури. Други ведомства пък свиват само незаети щатове.

Съкращенията в Министерството на земеделието са най-големи в Агенцията по храните и в Селскостопанската академия. Източници на “Труд” твърдят, че в агенцията ще бъде съкратен 13 на сто от общо 2700 души персонал. За съкращенията там бе алармирана и парламентарната комисия по земеделие от депутата от ГЕРБ Валентин Василев, който е и ветеринарен лекар по образование.

“Във връзка със задачите, които имаме да изпълняваме в момента чакаме 10 процента съкращение на структурите на Агенцията. Смятате ли, че при такова съкращение Агенцията по храните ще може да изпълнява своите функции по осигуряване безопасността на здравето и живота на хората. Много трудно. Почти невъзможно е”, каза той преди седмици.

300 служители ще бъдат съкратени от институти на Селскостопанската академия, където работят 1800 души.

В същото време централната администрация на аграрното ведомство раздува разходите си. За 2015 г. са заложени 49,1 млн. лв., а реалните разходи на ведомството през 2014-а са били 30,8 млн. лв. От ведомството не отговориха вчера пред “Труд” каква е причината за увеличението.

Любопитното е, че министерството на Десислава Танева залага и значително по-големи приходи за тази година. Докато приходите му за 2014 г. са били 16 087 307 лв., то за 2015-а са посочени очаквания за цели 37 707 556 лв. От министерство на земеделието отново не посочиха до редакционното приключване на броя защо очакват двоен ръст на приходите си през тази година. 

В регионалното министерство вече са съкратени около 100 души при сливането на ведомството и бившето министерство на инвестиционното проектиране. Това обаче се оказало недостатъчно и в понеделник на оперативка ще се преценява откъде да се реже още.

В сравнение с 2014 г. разходите за персонал на социалното министерство са намалени с 8 395 000 лв. Икономията няма да е от съкращаване на служители, тъй като заплатите на част от служителите ще се поемат от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Например с европроект ще се създадат центрове, в които ще работят служители на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Заплатите им ще се плащат с евросредства. Това ще спести на министерството до 6,4 млн. лв.

Още 2 млн. лв. ще се спестят от заплатите на чиновниците в Главна дирекция “Европейски фондове, международни програми и проекти”, които също ще се плащат с европари.

През 2015 г. числеността на Агенцията за закрила на детето ще се намали със 7 щата, а тази на Центъра за развитие на човешки ресурси – с една бройка. Политическият кабинет на министър Ивайло Калфин обаче ще се разшири от 6 на 9 души. Той ще има четирима заместници и ще привлече в екипа си още двама съветници. 

Здравната каса също ще съкрати 10% от щата, съобщи преди дни в интервю за “Труд” нейният шеф д-р Глинка Комитов.

Единствено от Министерството на енергетиката обясниха пред „Труд“, че няма да правят съкращения, тъй като техният устройствен правилник е приет след Закона за държавния бюджет и напълно е съобразен с неговите изисквания за по-ниски разходи. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.