Генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ: Твърденията за "притискане" на община Хасково са несъстоятелни и наскърбяващи

Твърденията за "притискане" на община Хасково и за намеса на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив в решенията на местните управници са изцяло несъстоятелни, нереални, подвеждащи обществеността и наскърбяващи. Това заяви в официално писмо генералният консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ във връзка с публикация на вестник "Труд" със заглавие "Турция ни притискала да не кръщаваме парк "Арменци" .

"Твърденията, публикувани във вашия вестник и други медии на 25-26 март 2015 г. в новина, озаглавена "Турция ни притискала да не кръщаваме парк "Арменци", не отговарят на истината. Избирането на име на парк в града, както е съобщено в официалния сайт на Община Хасково, естествено е в правомощията на Общинския съвет, който е избран от гражданите на Хасково. В тази връзка, счита се за неприемливо да се представят като мотив за това решение неверни и едностранни твърдения, свързани със събитията от 1915 г., касаещи Турция, както бе отразено от пресата. Предвид това, надяваме се Общински съвет-Хасково, като трета страна по въпроса, да не вземе решение против приятелска и съседна Турция. Твърденията за "притискане" на Община Хасково и за намеса на Генерално консулство на Република Турция в Пловдив в решенията на местните управници са изцяло несъстоятелни, нереални, подвеждащи обществеността и наскърбяващи.

От друга страна, част от задълженията на консулските представителства на Република Турция е да предприемат действия, свързани с инициативи на местните власти, които биха дали отражение върху турско-българските отношения, както и да насочат вниманието към въпросите, които биха могли да възникнат. Генералното консулство на Република Турция в Пловдив продължава да изпълнява регулярните си и приятелски дейности за развитие на двустранните връзки с приятелска, съюзническа и съседна България. По този повод поднасям своите уважения, като пожелавам успехи в работата Ви", се казва още в официалния отговор на генералния консул Алпер Акташ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини