Брюксел с двоен стандарт за български и западни банки

Европейската комисия прилага двоен стандарт в отношението си към банките в България в сравнение със западноевропейските трезори. На това мнение са над две трети от българите, показва национално представително изследване на “ВМ Сървисиз”. Целта на анкетата е да отчете как обществото приема критиките към родната банкова система в последния доклад на Брюксел за България. Проучено е и мнението на банкови и финансови специалисти по темата.

Според голяма част от анкетираните 1200 души забележките на Европейската комисия са неаргументирани и неоправдани. Около 38% от хората са заявили, че опасенията на Брюксел за надеждността на данните на финансовия сектор съдържат “презумпцията, че местните банки лъжат”, което не е вярно. На същото мнение са и почти всички анкетирани професионалисти от банковия и финансовия сектор.

Всеки трети гражданин смята, че критиката на Еврокомисията е несправедлива и я определя като “натиск от Запада”. Едва 14% от хората са на мнение, че забележките са обективни.

Близо 40% отхвърлят и констатацията в доклада на ЕК, че банковият надзор у нас е слаб. Според тях тази критика не е основателна, защото проблемите с КТБ са предизвикани от външни фактори. Хората изразяват мнението си за забележката на еврочиновците, че банките с местна и чуждестранна собственост кредитират с различно темпо. Според 46% “различният растеж при двата вида институции се дължи на това, че западните трезори се крепят от централите си и изнасят печалбите си там”. Над 27% смятат, че е напълно естествено “националните банки да финансират икономиката на страната си”.

Гражданите коментират и критиката в доклада на ЕК към рентабилността на финансовия сектор у нас. Около 42% от запитаните определят констатацията като “твърде обща и вероятно спекулативна”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес