Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г. Трябва да престоим в ERM II поне 3 години, каза Валдис Домбровскис

Брюксел с двоен стандарт за български и западни банки

Европейската комисия прилага двоен стандарт в отношението си към банките в България в сравнение със западноевропейските трезори. На това мнение са над две трети от българите, показва национално представително изследване на “ВМ Сървисиз”. Целта на анкетата е да отчете как обществото приема критиките към родната банкова система в последния доклад на Брюксел за България. Проучено е и мнението на банкови и финансови специалисти по темата.

Според голяма част от анкетираните 1200 души забележките на Европейската комисия са неаргументирани и неоправдани. Около 38% от хората са заявили, че опасенията на Брюксел за надеждността на данните на финансовия сектор съдържат “презумпцията, че местните банки лъжат”, което не е вярно. На същото мнение са и почти всички анкетирани професионалисти от банковия и финансовия сектор.

Всеки трети гражданин смята, че критиката на Еврокомисията е несправедлива и я определя като “натиск от Запада”. Едва 14% от хората са на мнение, че забележките са обективни.

Близо 40% отхвърлят и констатацията в доклада на ЕК, че банковият надзор у нас е слаб. Според тях тази критика не е основателна, защото проблемите с КТБ са предизвикани от външни фактори. Хората изразяват мнението си за забележката на еврочиновците, че банките с местна и чуждестранна собственост кредитират с различно темпо. Според 46% “различният растеж при двата вида институции се дължи на това, че западните трезори се крепят от централите си и изнасят печалбите си там”. Над 27% смятат, че е напълно естествено “националните банки да финансират икономиката на страната си”.

Гражданите коментират и критиката в доклада на ЕК към рентабилността на финансовия сектор у нас. Около 42% от запитаните определят констатацията като “твърде обща и вероятно спекулативна”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.