Зарков: Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции Когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува

Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

Вдигат цената на тока, но плащаме през ден

Цената на електроенергията ще бъде вдигната до реалната й стойност, но когато се фактурират използваните количества ще се отчита само половината от месечното потребление.

Това предлагат депутати от енергийната комисия към парламента, научи „Труд“. Новите мерки ще бъдат записани в поправките на закона за енергетиката, през преходните и заключителни разпоредби на закона за гражданската администрация.

Това ще бъде трета поправка на енергийния закон за последния един месец. България е на последно място в Европейския съюз по енергийна интензивност (използва най-много количества енергия, за производството на единица продукт).

Новата тарифа „през ден“ има две цели – да балансира използването на ток, както и да повиши енергийната ефективност на домакинствата. Клиентите на енергото ще бъдат разделени на две групи.

Едната група ще ползва ток на нулева цена през четните дни на месеца, а другата – през нечетните. През останалото време тарифата ще бъде с около 30% по-висока от настоящите стойности на тока. Така абонатите могат да пестят като намалят потреблението си през дните с платена електроенергия, обясняват депутати.

С новите тарифи държавата ще може по-лесно да балансира използването на електроенергия, като спестените пари от небаланси ще бъдат насочени към губещата компания НЕК. Дружеството отчита недостиг на средства от близо 4 млрд. лева.

Според оценката на депутите с новата тарифа дългът на компанията ще бъде изплатен за 20 години. Дотогава с пестенето системата няма да се нуждае от нови мощности, а след това спестените пари ще се насочват към подобряване на доставките на електроенергия.

„Това е икономически несъстоятелно. По тази логика хората трябва и да работят през ден“, коментираха от опозицията. Според депутати обаче новите текстове съответстват изцяло на европейските практики.

Като пример беше дадена Холандия, където по подобен начин се третират автомобилите – тези с четни номера влизат безплатно в централната градска част през четните дни на месеца, а останалите през нечетните.

Очаква се новите поправки да бъдат внесени в Народното събрание до края на седмицата, а вие не забравяйте – честит 1-ви април!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.