Вдигат цената на тока, но плащаме през ден

Цената на електроенергията ще бъде вдигната до реалната й стойност, но когато се фактурират използваните количества ще се отчита само половината от месечното потребление.

Това предлагат депутати от енергийната комисия към парламента, научи „Труд“. Новите мерки ще бъдат записани в поправките на закона за енергетиката, през преходните и заключителни разпоредби на закона за гражданската администрация.

Това ще бъде трета поправка на енергийния закон за последния един месец. България е на последно място в Европейския съюз по енергийна интензивност (използва най-много количества енергия, за производството на единица продукт).

Новата тарифа „през ден“ има две цели – да балансира използването на ток, както и да повиши енергийната ефективност на домакинствата. Клиентите на енергото ще бъдат разделени на две групи.

Едната група ще ползва ток на нулева цена през четните дни на месеца, а другата – през нечетните. През останалото време тарифата ще бъде с около 30% по-висока от настоящите стойности на тока. Така абонатите могат да пестят като намалят потреблението си през дните с платена електроенергия, обясняват депутати.

С новите тарифи държавата ще може по-лесно да балансира използването на електроенергия, като спестените пари от небаланси ще бъдат насочени към губещата компания НЕК. Дружеството отчита недостиг на средства от близо 4 млрд. лева.

Според оценката на депутите с новата тарифа дългът на компанията ще бъде изплатен за 20 години. Дотогава с пестенето системата няма да се нуждае от нови мощности, а след това спестените пари ще се насочват към подобряване на доставките на електроенергия.

„Това е икономически несъстоятелно. По тази логика хората трябва и да работят през ден“, коментираха от опозицията. Според депутати обаче новите текстове съответстват изцяло на европейските практики.

Като пример беше дадена Холандия, където по подобен начин се третират автомобилите – тези с четни номера влизат безплатно в централната градска част през четните дни на месеца, а останалите през нечетните.

Очаква се новите поправки да бъдат внесени в Народното събрание до края на седмицата, а вие не забравяйте – честит 1-ви април!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес