Бюджетът с излишък от 250 млн. лева

Бюджетът ще излезе на излишък от 250 млн. лв. към края на март, показват предварителните данни на Министерството на финансите (МФ). Ако прогнозата се сбъдне, хазната ще е на плюс за периода от януари до март за първи път от 2009 г. насам. Окончателните данни за първото тримесечие ще бъдат обявени в края на април.

Очаква се към края на март приходите в бюджета да достигнат 7,78 млрд. лв., което е 25,6% от годишния план. Това означава, че в сравнение със същия период на м.г. се предвижда постъпленията да се увеличат с 1,2 млрд. лв. По-големите приходи се дължат на повишената събираемост на данъците и възстановяването на плащанията по оперативните програми, съобщават от МФ. Март традиционно е силен месец за приходите от налози. Тогава изтича срокът, в който фирмите трябва да платят дължимия корпоративен данък. Отделно от това позитивен ефект имат и възстановените от ЕК плащания към държавата. Така в графата „Помощи“ са постъпили 530 млн. лв., което е с близо 260 млн. лв. повече от постъпленията през първото тримесечие на 2014 г. Разликата е малко над сумата на излишъка.

В същото време разходите се запазват на нивото на миналата година. Очаква се към края на март те да са в размер на 7,53 млрд. лв.

Данните само за февруари показват, че дефицитът в бюджета е в размер на 105,5 млн. лв. Това е най-ниското ниво на дефицит за първите два месеца от годината в последните 5 години. Фискалният резерв към февруари е 7,9 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес