Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Бюджетът с излишък от 250 млн. лева

Бюджетът ще излезе на излишък от 250 млн. лв. към края на март, показват предварителните данни на Министерството на финансите (МФ). Ако прогнозата се сбъдне, хазната ще е на плюс за периода от януари до март за първи път от 2009 г. насам. Окончателните данни за първото тримесечие ще бъдат обявени в края на април.

Очаква се към края на март приходите в бюджета да достигнат 7,78 млрд. лв., което е 25,6% от годишния план. Това означава, че в сравнение със същия период на м.г. се предвижда постъпленията да се увеличат с 1,2 млрд. лв. По-големите приходи се дължат на повишената събираемост на данъците и възстановяването на плащанията по оперативните програми, съобщават от МФ. Март традиционно е силен месец за приходите от налози. Тогава изтича срокът, в който фирмите трябва да платят дължимия корпоративен данък. Отделно от това позитивен ефект имат и възстановените от ЕК плащания към държавата. Така в графата „Помощи“ са постъпили 530 млн. лв., което е с близо 260 млн. лв. повече от постъпленията през първото тримесечие на 2014 г. Разликата е малко над сумата на излишъка.

В същото време разходите се запазват на нивото на миналата година. Очаква се към края на март те да са в размер на 7,53 млрд. лв.

Данните само за февруари показват, че дефицитът в бюджета е в размер на 105,5 млн. лв. Това е най-ниското ниво на дефицит за първите два месеца от годината в последните 5 години. Фискалният резерв към февруари е 7,9 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.