Банките с печалба от 196 млн. лв.

196 млн. лв. е печалбата на банковата система към края на февруари, показват последните данни на Българската народна банка (БНБ). Това е ръст от 47 млн. лв. спрямо същия период на 2014 г. или увеличение от 31,54%.

Още в началото на годината стана ясно, че трусовете в банковата система не са се отразили на финансовите резултати на трезорите. Тогава данните на БНБ показаха, че за миналата година печалбата на банките е достигнала 746 млн. лв. или 27,5% повече в сравнение с края на 2013 г. Големият ръст се дължеше най-вече на графата „други оперативни приходи“ и на увеличения нетен лихвен доход.

Според данните на БНБ банковата ни система се намира в добро състояние към края на февруари. Ликвидните активи на трезорите растат, а коефициентът на ликвидност се повишава до 32,85%. Балансовият капитал на банковата система пък възлиза на 11,1 млрд. лв.

Статистиката на централната банка показва още, че кредитирането остава свито. Заемите за бизнеса през февруари намаляват със 113 млн. лв., а за гражданите - с 39 млн. лв. В същото време се запазва тенденцията хората да трупат пари на влог. Нарастването на привлечените средства на банките се дължи точно на увеличаването на депозитите на гражданите и домакинствата, които се увеличават с 331 млн. лв. през февруари.
Тази тенденция се запазва на фона на непрекъснатия спад на лихвите по депозитите. Средната доходност по новите влогове за граждани в левове през февруари е 2,01%, а в евро - 1,83 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес