Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

МВнР: В Етиопия е въведено извънредно положение за шест месеца

Министърът опитва измама

Христо Иванов звъни в „Труд” и заявява: Не сме имали никакво намерение да закриваме Агенцията по вписванията

Подписан от него документ го опровергава

„Нямаме и не сме имали никакво намерение да закриваме, нито пък да преобразуваме Агенцията по вписванията. Имаме намерение да я развиваме”. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред „Труд”.

Изявлението му последва публикация, изразяваща тревогата на гражданите и бизнеса от разпространената по-рано информация, че министерството планира да закрие на 1 август агенцията и Централния регистър за особени залози като ги слее и трансформира във ведомствени дирекции.

Замисълът е отразен в документ под заглавие „Програма за структурни и функционални реформи в сектор „Правосъдие” (виж в галерията долу). Лесните справки в Търговския и Имотния регистър можеше да останат само спомен, ако тази програма беше превърната в реалност.

В крайна сметка на заседание на Министерския съвет вчера е прието Постановление за промени в Устройствения правилник на Агенцията по вписванията, с което тя запази своя статут. Закриването й по принцип не е лесна работа, тъй като нейното съществуване е предвидено в редица закони – за кадастъра и Имотния регистър, за Търговския регистър, за регистъра БУЛСТАТ и Семейния кодекс.
„Промените в постановлението са базирани на задълбочен анализ, извършен през 2014 г., по инициатива на предишното ръководство на министерството”, каза Иванов. Те целели „решаването на някои проблеми в дейността и организацията на агенцията.”

Предлага се реорганизиране на Главна дирекция „Регистри” в Агенцията по вписванията, а именно – броят на териториалните й звена да се намали от 12 на 6. Това ще стане чрез сливане и премахване на отделни излишни бройки, уточниха от правосъдното ведомство. Намалява се и числеността на персонала на агенцията с 5% – от 552 на 524 щатни бройки, като се гони намаление на разходите.

„С промените се цели най-вече оптимизация на управленските нива и ясно разпределение на отговорностите в агенцията. Това по никакъв начин няма да се отрази на точките, в които гражданите имат достъп, нито на броя лица, които работят „на гише” в подразделенията й – така наречените „фронт офиси”, нито на качествата на услугата”, казва министърът, цитиран по-късно от своите говорители.
Според тях твърдението на „Труд”, че „министерството е планирало от 1 август 2015 г. да закрие Агенцията по вписванията и Централния регистър за особените залози, като ги трансформира в дирекции, са неоснователни”.

Но документът, с който разполага редакцията, доказва тъкмо обратното. Очевидно правосъдния шеф се опитва да заблуди обществото. Или просто не знае какво прави.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете