Новият шеф на КЕВР: Необходимо е финансово оздравяване на НЕК

Убеден съм, че българските граждани не са виновни за тази дълбока криза в енергетиката. Това каза председателят на КЕВР, след като бе избиран на поста пред журналисти в Народното събрание, предаде Фокус.

„Заявих по време на изслушването във вторник е, че моя задача е да повиша независимостта, авторитета и капацитета на КЕВР. Освен това трябва да бъдат решени спешни задачи в българската енергетика, а именно финансовото оздравяване на НЕК и бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса“, каза той.

По думите му зад всяка една от тези цели се крие поредица от мерки, който се той се надява да осъществи. Иванов обясни още, че всяко действие на комисията ще се води от обществен интерес и, че по всякакъв начин ще се постарае да го отстоява независимо дали има хора, които ще искат да защитават корпоративно, лични или политически интереси.

„От този момент след, моето избиране, аз изцяло ще спазя закона за независимост на регулатора“, изтъкна председателят на КЕВР. По думите му строенето на 7-блок АЕЦ „Козлодуй“ има политическо отношение. Той каза, че се надява да няма увеличение на цената на тока.

„Мерките, които трябва да бъдат предприети са мерки, които да доведат до реформа в българската електроенергетика“, поясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес