Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от населението, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Музей „Етър” в Габрово показва уникални гравирани медни съдове

Арх. Борислав Игнатов: Електронизацията на разрешителните за строеж ще улесни гражданите и общините

Турските власти разпоредиха арест на 170 военни заради преврата

Комисия възпитава с безплатно кино в Шумен Зрителите ще разговарят с Ники Илиев и Орлин Павлов

Каракачанов отговори на Радев: Модернизацията на армията не е прекратена

Боряна Калейн: Не съм тръгвала с идеята за медали

Цветан Цветанов: Президентът изглежда притеснен

Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

ООН призова за борба срещу „Ислямска държава“ в Ирак

Халюциногенът СИРИЗА омая и българската политика

Преди дни бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу, заяви, че гръцкото правителство е дало „напълно нереалистични обещания” на гласоподавателите, които сега не могат да бъдат изпълнени. Популистите предлагат бързи решения на трайни проблеми, но никога не казват как конкретно и на каква цена ще се стигне до желания резултат.

Почти на всички стана ясно, че със сиртаки и популизъм Атина няма да се справи с налегналата я дълбока криза. СИРИЗА се роди от гръцката реалност – социална, икономическа, и е призована да решава тежките проблеми на тази реалност, без да притежава магическа пръчка. Вече почти всички осъзнават яркия сблъсък между фактите и липсата желание те да бъдат признати. СИРИЗА обаче продължава да бъде утопия, розово хапче за масите.

Магнетичната сила на гръцкия бунт намери отражение и в България. В неделя независимият депутат Велизар Енчев ще учреди своето Движение за радикална промяна. Той сравни новата политическа формация с гръцката СИРИЗА, чието поведение до голяма степен ще копира.

Българската СИРИЗА не би могла да копира гръцката поради няколко прости факта, които надхвърлят най-явния – различния контекст. Популизмът на гръцката СИРИЗА е ехо, което надхвърля границите на Гърция. В България подобен проект ще остане само в рамките на страната. СИРИЗА опасно се заигра с лечението на болния гръцки дух, инжектирайки сериозна доза надежда за победа на Гърция над Тройката – национализъм и патриотизъм от висша степен. Българският избирател просто не търси политическа партия, която да ходи на кръстоносен поход срещу европейските институции и партньори. В България популизмът е форма на мъст в андрешковски вариант. Той е свързан с атака срещу политическото статукво и всички онези политически партии, които са част от неговото запазване (технически погледнато – всички). Ако в Гърция сондажите показват високи нива на доверие в новото правителство и националните институции, то социологически сондажи в България традиционно показват, че българите имат повече доверие на европейските институции, отколкото на националните.

Пренаписването на установените правила на политическата система е другата идея, с която се олицетворява гръцката партия. Но пренаписването на тези правила, които гръцките управници фиксират, могат да се случат само след установен широк консенсус и по-ясна визия. Както виждаме, дори при сплотеността на гърците се оказва трудно една политическа партия да стори това. В България пренаписването на правилата звучи съвсем имагинерно.

От трета страна, екзотични намерения, гарнирани с крайни послания, са опасни за и без това фасадната демокрация у нас. А при пореден провал българският избирател ще става все по-резистентен към крайните послания и илюзии, което пък може да е за добро.

Ползването на нефакти в предизборна кампания и провалът, които все повече анализатори приписват на СИРИЗА, ще бъдат добър урок за всички популистки партии в Европа. А българските проекти от този тип ще се сблъскат с недоверието към политическите партии, което е повече от отчетливо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.