Министър Танева: Кампанията за директните плащания е в много по-справедлив вид за подпомагане на земеделските производители

В Министерството на земеделието и храните е проведена работна среща с представители на зърнопроизводителите. Пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че става въпрос за изясняване на някои въпроси, възникнали в хода на кампанията по директни плащания, която е в нов вид и в нов обем, съобщи Фокус.

Много по-различен отколкото предходната кампания, но категорично много по-справедлив начин за подкрепа на земеделските производители. „Право на подпомагане имат тези, които имат правно основание или плащат на собствениците за ползваните от тях земи. Второ, подкрепата по директните плащания се реализира не с една или две схеми, както до сега, а близо 16 схеми за директни плащания, в това число и обвързана подкрепа за приоритетните сектори за развитие – животновъдство, трайни насаждения, зеленчукопроизводство, оранжерийно производство. Нормално е да има неясноти, нормално е да възникват въпроси. В хода на тяхното възникване ние ги решаваме”, обясни министър Танева. Тя посочи, че не е имало време, съгласно Закона за обществените поръчки, да бъде подобрена системата, чрез която се администрира подпомагането.

Остава темата за акциза за следваща година, как той ще бъде приложен и приключването на системата за ваучерите – всичко това се обсъжда. Министър Десислава Танева посочи, че към момента няма как да се промени Програмата за развитие на селските райони, с което селата от общини като Кюстендил също да получат възможност да кандидатстват. „Дебатът по отношение на районите на общините, които попадат в обхвата на интервенция на селската програма, в частта й за селските общини, е приключил процес. Освен това бюджетът в Програмата за развитие на селските район, заложен за селските общини, за публични интервенции – подобряване на социална инфраструктура, културна инфраструктура, ВиК, е 620 млн. евро за 7 години за цяла България. Интересът е огромен, но средствата са това, което са”, допълни министър Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес