Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

От 2016 г. сертифицират всички фирми, които ще работят в горския сектор

“С промените, които правим в нормативната уредба в горския сектор, се предвижда всички оператори, които искат да участват в процедури по възлагане на работа в горските територии е необходимо да притежават нужния за това сертификат. Това изискване ще се въведе от 2016 година”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов на семинар, който се проведе в село Енина и е част от мероприятията по отбелязването на „Седмица на гората”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Костов каза още, че това е инструмент, който ще доведе до изсветляване на сектора и осъществяване на външен, независим контрол, което ще доведе и до по-добро стопанисване на горите. Георги Костов посочи, че фирмите, които ще осъществяват дейност в горите ще изпълняват общоприети горски стандарти и освен това, по този начин ще може да се осъществи и проследяване на продукцията. В момента са сертифицирани 36 горски стопанства или близо 700 хил. ха което е 25% от горските територии у нас. В следващите 6 месец ще приключи процедурата по сертификация на още 30 стопанства, с което процента на сертифицираните горски територии ще достигне 35. „Амбицията на държавата е да увеличи броя на сертифицираните стопанства“, категоричен бе зам.-министър Костов.

Той подчерта, че „Лесовъдска намеса е необходима във всички гори, в това число и сертифицираните“, по време на демонстрация на различни видове сечи, на територията на Държавно горско стопанство – град Казанлък. „Поддържането на гората създава условия за запазване на биоразнообразието и оптимизиране на различните функции на гората“, допълни още доц. Георги Костов. Ценко Ценов, директор „Гори и лесовъдски дейности“ към Изпълнителната агенция по горите, обясни с промените в горското законодателство, което е публикувано за обществено обсъждане в момента, се предвижда да се създаването на Областни планове за стопанисване на горите. Преди, тяхното утвърждаване те ще бъдат подложени на дискусии с всички заинтересовани страни. След приемането им, те ще стават задължителни и всеки План на територията на съответната област ще трябва да се съобразява с него. По време на събитието, инж. Петър Заеков, директор на Регионалната дирекция по горите – град Стара Загора представи един от първите баражи в построени у нас. „Той е изграден преди 110 години на територията на град Казанлък“, информира инж. Заеков и съобщи, че през настоящата година се отбелязва и 110-години от организираната борба с ерозията в страната. В присъствие на представители на медиите, доц. Костов посети и единственият в страната „Музей на залесяването“ в с. Шипка, който съхранява снимков и документален материал за историята и началото на залесяването и борбата с ерозията в България. Музеят се стопанисва от горско стопанство – Казанлък. Посещението в него е безплатно, като гражданите трябва предварително да заявят желанието си в стопанството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.