150 млн. евро от ЕС за малкия бизнес (Обзор)

В края на април стартира приемът на документи по първата мярка от новата европрограма за бизнеса „Иновации и конкурентоспособност“, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Тя е за повишаване на производствения капацитет.

„Първата процедура има три крайни срока за кандидатстване - 30 юни, 31 август, 30 октомври. За първи път е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН)“, обясни Лукарски. Тъй като се очаква голям брой заявления и системата може да се претовари, се обмисля все пак документи да се приемат и на хартиен носител, уточни той.

По тази мярка ще могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, като общият размер на финансирането за целия програмен период до 2020 г. е 150 млн. евро. При микропредприятията ще се подпомагат проекти на стойност от 100 до 500 хил. лв., при малки - от 250 до 750 хил. лева, а при средни - от 300 хил. до 1 млн. лева. Безвъзмездната помощ ще е от 35 до 70 на сто от стойността на проекта. Фирмите от Северозападна България ще са с предимство при оценяването и ще получават допълнителни точки. На еврофинансиране ще могат да разчитат проекти за подобряване на производствените процеси, внедряване на нови продукти и иновации.

„Кандидатстващите фирми трябва да имат минимум три приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата. Микропредприятията трябва да имат нетни приходи от продажби за тези три години от поне 200 хил. лева, малките - най-малко 1 млн. лева, а средните - минимум 6 млн. лева“, обясни Лукарски.
Фирми, спечелили проекти през предходния програмен период, ще могат да кандидатстват и през новия, но колкото повече проекти са осъществили и колкото повече пари са усвоили, толкова по-малко точки ще получават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес