Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Канадец е бил арестуван в ПьонгЧанг за кражба на автомобил

Стоян Алексиев: Оставете на мира това момиче!

Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

150 млн. евро от ЕС за малкия бизнес (Обзор)

В края на април стартира приемът на документи по първата мярка от новата европрограма за бизнеса „Иновации и конкурентоспособност“, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Тя е за повишаване на производствения капацитет.

„Първата процедура има три крайни срока за кандидатстване – 30 юни, 31 август, 30 октомври. За първи път е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН)“, обясни Лукарски. Тъй като се очаква голям брой заявления и системата може да се претовари, се обмисля все пак документи да се приемат и на хартиен носител, уточни той.

По тази мярка ще могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, като общият размер на финансирането за целия програмен период до 2020 г. е 150 млн. евро. При микропредприятията ще се подпомагат проекти на стойност от 100 до 500 хил. лв., при малки – от 250 до 750 хил. лева, а при средни – от 300 хил. до 1 млн. лева. Безвъзмездната помощ ще е от 35 до 70 на сто от стойността на проекта. Фирмите от Северозападна България ще са с предимство при оценяването и ще получават допълнителни точки. На еврофинансиране ще могат да разчитат проекти за подобряване на производствените процеси, внедряване на нови продукти и иновации.

„Кандидатстващите фирми трябва да имат минимум три приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата. Микропредприятията трябва да имат нетни приходи от продажби за тези три години от поне 200 хил. лева, малките – най-малко 1 млн. лева, а средните – минимум 6 млн. лева“, обясни Лукарски.
Фирми, спечелили проекти през предходния програмен период, ще могат да кандидатстват и през новия, но колкото повече проекти са осъществили и колкото повече пари са усвоили, толкова по-малко точки ще получават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.