НЕК договори по-евтин ток от американските централи

Нашата амбициозна цел е месец юни да занулим приходите и разходите на НЕК. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след подписването на споразуменията за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ и ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", съобщи "Фокус".

"България е правна държава, ако бяхме тръгнали да разваляме договорите, да гоним инвеститорите, щеше да бъде много тежък репутационен проблем на България. Целият бизнес по света щеше да го оцени като крайно негативна тенденция в България. Доволен съм, че американските компании разбраха този наш проблем и на базата на преговорите имаме това споразумение, което ни удовлетворява и дава възможност за по-нататъшната ни работа в по-спокойна ситуация", заяви Борисов.

Той посочи, че се водят преговори тихо и скромно със зелените енергии и с ЕРП-та. "Беше безумие това, което се правеше с НЕК. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино и да не задлъжнява с милиарди. Не е нужно да си много умен, за да го констатираш. Това е правено години наред. Искаме да изчистим и НЕК да е на печалба, не на загуба", каза още Бойко Борисов.

"Уестингхаус" са добре дошли в България като стратегически инвеститори, заяви министър-председателят.

"Надявам се този проект да се случи при условията, които искаме. Министесрството на енергетиката има задачата тихо, скормно, но много твърдо да докара преговорите с "Уестингхаус", заяви Борисов.

Във връзка с подписаното споразумение между НЕК и ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3 премиерът заяви: "Успяхме да договорим да не се удължава периодът на договора и да не се дърпа срокът, в който да започне това разсрочване. В предишните години държавата също не е била коректна като не си е плащала задълженията.

Доволен съм, че американските компании разбраха проблема ни и на базата на преговорите имаме това споразумение, което нас ни удовлетворява. Преговаряме и със зелените енергии с ЕРП-тата", каза още Бойко Борисов.

Имахме виждането, че България ще бъде Швейцария на Балканите. Това каза президентът на бизнес звено на ЕЙ и ЕС Хулиан Небреда след подписването на споразуменията за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ и ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

"Има много потенциал и възможностите. Електричеството ще бъде едно от тези конкурентоспособни предимства. Считаме, че това е една положителна стъпка и изисква много работа занапред. Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател, а именно, че ще се стабилизира този сектор", заяви Небреда. Той посочи, че подписвайки този договор, са били уверени, че правителството успешно изпълнява програмата си и че съвсем скоро ще има стабилен електрически сектор.

"Това ще бъде един от моторите, който ще изведе България, за да стане Швейцария на Балканите", каза още Хулиан Небреда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес