Министър Московски: Не се предвижда сливане на БДЖ и НКЖИ

Не се предвижда сливане на БДЖ и НКЖИ, защото това противоречи на либерализационните пакети, приети от ЕС. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на заседание на ресорната комисия при представяне на проект на Стратегия за развитие на железопътния транспорт в Република България и План за оздравяване и развитие на групата на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД за периода 2015 – 2020 г, съобщи Фокус. „Може да се обединят в един холдинг. Обмисляли сме го. Съществува като вариант. Би помогнало за организационно управление на двете компании”, подчерта Московски.

Въпросът за евентуално обединение на НКЖИ и БДЖ, както и каква е пречката това да се случи беше отправен от Георги Свиленски, БСП.

Московски разясни още, че съвместно с Министерство на регионалното развитие и благоустройство се работи по въвеждане на ТОЛ системите и коментира, че извършването на железопътните превози е своеобразно по подобна система. „Има още един по-справедлив начин, запазваме си правото да го въведем”, подчерта Московски и допълни, че предстоят изключително интензивни строителства и на места движението ще бъде прекъснато, което води до извода, че когато калкулират броя пътници, това ще е на база след ремонтните дейности. „Убеден съм, че ще има отлив от пътищата към железниците”, каза още министър Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес