Борисов слива НАП и митниците (обзор)

Премиерът Бойко Борисов ще предложи сливането на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ като мярка за борба с контрабандата. Това става ясно от стенограмата от редовното заседание на Министерския съвет.

„Вече два месеца - три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите“, коментира министър-председателят. Затова Борисов е дал срок на службите до другата сряда да го убедят в противното. „Тогава ще предложа да обединим двете служби - данъчни и „Митници“, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите“, заявява Борисов.

Премиерът изразява и недоволството си от кадровата политика в митниците и посочва, че за никого „не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата“. Борисов се гневи още, че има служители, които са залавяни по три пъти и скоро след това са връщани отново на работа. „По три пъти има! В рамките на десет години - по три пъти!“, казва министър-председателят. От думите му така и не се разбира обаче как сливането на НАП с митниците ще прекрати тази практика.

В същото време през януари финансовият министър Владислав Горанов похвали работата на Агенция „Митници“, благодарение на която са били реализирани по-високи приходи. Така беше отчетен първи бюджетен излишък излишък от 2009 г. насам.
Идеята за сливането на двете агенции беше лансирана от ДПС още през 2005 г. Според привържениците й така ще се подобри обслужването на гражданите и бизнеса. Друг аргумент е, че ще се улесни извършването на ревизии и проверки, което ще повиши приходите в бюджета.

Такава мярка е записана и в предизборната програма на ГЕРБ. Според документа целта е да се подобри координацията на приходните администрации и да се ограничи сивата икономика.

През лятото на миналата година от синдикатите към Агенция „Митници“ разпространиха и концепция с неизвестен автор, която предвижда създаването на Единна приходна агенция. Според документа митниците ще се влеят в НАП, а мегаведомството ще събира всички приходи от мита, ДДС, акцизи, подоходни и корпоративни данъци. Концепцията предвиждаше още митничарите да бъдат преназначени като данъчни, а някои специализирани звена на митниците да бъдат запазени. Това са дирекциите „Митнически режими и процедури“, „Тарифна политика“ и „Митническо разузнаване и разследване“.

Не е ясно обаче дали ще бъде приложен този вариант, ако се пристъпи към сливането на двете ведомства. От пресцентъра на Министерството на финансите казаха, че не знаят да се работи по концепция за обединяването.

„Никой не ни е питал. Направили сме анализ, но не вярвам да бъде взет под внимание“, коментира Иван Кучмов, който е член на ръководството на синдикалната секция на „Подкрепа“ към Агенция „Митници“. Според него изготвеният анализ е показал, че ще бъде трудно да се обединят дори общите администрации на двете ведомства, защото използваните от тях системи са много специфични. Кучмов е скептичен, че подобна мярка ще повиши приходите в бюджета. По думите му след обединяването на приходните администрации в Дания и Румъния ефектът е бил негативен. Подобен модел се прилага още във Великобритания, Австрия и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес