МВР изхарчило в нарушение 55,2 млн. лева за автотабели

Над 77,8 млн. лв. са изхарчили в нарушение на закона държавни и общински дружества, сочат резултатите от проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), извършени през първите три месеца на годината.

Нарушителите не са обявили обществени поръчки или са харчили средства чрез грешно обявени процедури.

Топ нарушител е Министерството на вътрешните работи, което не е обявило открита процедура по Закона за обществените поръчки за доставката на табелки за автомобилни номера на обща стойност 55,2 млн. лв. Вместо това е направена специална поръчка по облекчена процедура.

Виновните длъжностни лица от МВР обаче не могат да бъдат наказани, тъй като е изтекъл петгодишният давностен срок за носене на отговорност, обясниха от АДФИ. Нарушението е от 2009 г., но чак сега се разкрива официално.

Сериозни нарушения са открити и в друго силово ведомство - Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Проверката на АДФИ показва, че там в нарушение на закона са изхарчени 5,47 млн. лева, като за част от парите изобщо не е проведена поръчка.

Най-драстичното нарушение, което финансовите ревизори могат да хванат, е кражбата на пари. Подобен случай е засечен в община Златарица, където са изчезнали 646 399 лева. Парите са платени за неизвършени строителни дейности, установила проверка на АДФИ.

Отделно общината не е обявила и правилната процедура за харченето на други 1,75 млн. лева. Случаят е предаден на прокуратурата, съобщиха ревизорите.
Те са хванали и обществена поръчка в нарушение на закона за 7 млн. лв. на община Родопи.

Сред големите нарушители през първото тримесечие на годината е и американската централа „КонтурГлобал ТЕЦ Марица изток 3“, в която държавата притежава 27%. Компанията в редица случаи не е спазвала Закона за обществените поръчки и без конкурс е похарчила 4,11 млн. лева за различни услуги. Дружеството ще бъде глобено.

От ВиК-Добрич също са изхарчени 945 хил. лева с неправилна поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес