Над 50 деца твориха в работилница за мартеници в Елена

Рекордьор с 20 влезли в сила присъди обрал жилища в Търново Съдят дръзкия апаш за пореден път

Майка бие 3-годишните си близначета, чиния от стената ударила едното

Лекар отстрани безкръвно 4 кг тумор в Бургас

Tрима на съд в Шумен за укрити данъци за над 26 000 лв.

Разследват опит за палеж на кола в Разград Три автомобила са пострадали при палеж и вандалства в района

Съдят неправоспособен шофьор за подкуп на полицаи

Себастиан Курц идва в София на 15 март

Каракачанов: За да можем ефективно да използваме армията при кризи, трябва да сме я подготвили и осигурили

Руският гражданин Жерар Депардийо иска да се мести в Алжир

Възстановена е работата на граничните пунктове Те останаха затворени близо час

В Турция са издадени заповеди за арести на 170 военни

Делио Роси претърпя операция

Шумен с изложба за спасението на българските евреи

Верижна катастрофа със 7 коли и багер задръсти булевард във Варна (СНИМКА)

Стандарти за агропроекти ощетяват земеделците

Чиновниците в министерство на земеделието не познават модерното земеделие, затова заложените от тях правила за субсидиране с европари на агропроекти ощетяват стопаните, алармира пред парламентарната аграрна комисия Божидар Петков, управител на Сдружение “Българска асоциация на малинопроизводителите”.

“Когато някой кандидатства с проект за ябълкова градина, министерство на земеделието се обръща към аграрните институти и ги пита колко дръвчета се побират на 1 дка площ. Оттам им посочват –  80 дръвчета. Аз обаче купих австрийски сорт ябълки, дръвчетата са по-ниски, отглеждат се на по-малки разстояния и затова се побират до 330 дръвчета на декар.

Министерството обаче налага таван за субсидиране на разходите за декар по проектите, като се ориентира по цените на евтините български сортове. Така субсидията едва покрива купените дръвчета, каму ли да се подпомогне отглеждането им”, посочи Петков.

Той допълни, че австрийските ябълки раждали още на първата година, а нашите – чак на третата.

“Затова Австрия и Полша ще са първенци по производство на ябълки”, възмути се той и поиска от аграрния зам.-министър Васил Грудев ако земеделците докажат по-високи разходи, да получават по-високи тавани за субсидиране на разходи.

Грудев посочи, че проектите за овощарство са приоритетни и ще имат повече точки при одобрение например в сравнение с проекти на зърнопроизводители, но не пое ангажимент по фермерското искане.

Както “Труд” вече писа, от субсидиране за модернизация на земеделските стопанства са отрязани най-дребни стопани с до 2 крави.

Веднага след Великден – от 14 април, фонд “Земеделие” започва прием по мярката “Инвестиции в земеделски активи”, като общият й бюджет е 150 млн. евро. Шефът на фонд “Земделие” Румен Порожанов увери депутатите, че регионалните служители са преминали обучения за предстоящия първи прием на проекти по новата Програма за развитие на селските райони. Разплащателната агенция очаква да бъдат подадени до 3000 проекта за инвестиции във фермерски активи. По стартиращата след Великден мярка всеки фермер ще може да реализира до 2020 г. европроекти на стойност 1,5 млн. евро, а специално за покупка на техника – до 500 000 евро. Субсидията ще е 50% от направената инвестиция.

ПРОМЕНИ
Премахват правилото „пръв по време“

По новите правила за отпускане на евросубсидии за земеделие при изчерпване на средствата по дадена мярка ще може бюджетът й да се увеличава, ако няколко проекта са с еднакъв брой точки, но не достигат пари за субсидирането им. Това става ясно от наредбите за кандидатстване.

По старите правила субсидии в такива случаи получаваше само проектът, който е подаден пръв по време.

Фонд „Земеделие“ обеща да публикува на сайта си и вътрешните си указания за одобрение на парите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.