Депутат предлага: Глобите за офшорки с ниви от 1 октомври, вместо от 1 май

Глобите за притежаване на земеделска земя от граждани извън ЕС и от офшорни компании да започнат да се прилагат от 1 октомври, вместо да влязат в сила от 1 май тази година, както предвижда законът. Отсрочката предлага с поправка на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи депутатът от Реформаторския блок Румен Христов.

Предвидената санкция е 100 лв. за декар, а при повторно нарушение - 300 лв. на декар.

В момента по предложение на Христов парламентът поправя и Закона за пазарите на финансови инструменти. В новите текстове се предвижда публични компании да не плащат глоби, ако акции в тях са придобили чужденци извън ЕС или офшорни компании.

Мотивът е, че компаниите, чиито акции се търгуват на борсата, не могат да контролират дали чужденци купуват книжа от тях и затова не бива да се санкционират.

С друга поправка в същия закон се предвижда когато офшорни компании закупят акции от публично дружество, инвестиционните посредници по сделкато да дават на НАП информация за действителните собственици, стоящи зад офшорката, в срок от 7 дни. Предстои след Великден парламентът финално да одобри промените в този закон. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес