Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви зам.-кметът на “Младост” Румен Русев

Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на “Струма“ край Благоевград

КАТ провери 1100 автобуса и откри 200 нарушения

Почина младият мъж, който се простреля в главата в подземен паркинг в Бургас

Нови 13 тома доказателства срещу кметицата Иванчева за подкупа

Парламентът избра четирима нови членове на КЕВР

Бизнесът планира да свие инвестициите с 30%

Снимка: Денислав Стойчев

Промишлените предприятия планират да намалят инвестициите си с 30,4% през тази година. Това показва анкета на Националния статистически институт (НСИ) сред мениджъри. Най-много средства ще бъдат вложени в енергетиката – 36% от всички инвестиции и в отраслите, произвеждащи стоки за бизнеса – 34 на сто. Около 81% от инвестициите ще бъдат на частния сектор.

Основният фактор за негативните прогнози е, че 2015 г. се очертава като нулева за усвояването на еврофондовете, коментира пред “Труд” изп. директор на „Моите пари“ Деян Василев. Според него европейските програми в момента са във „вакуум“ и ще минат месеци, докато започне реалното усвояване на средствата.
Според Василев в макроикономически план обстановката не е много по-различна в сравнение с миналата година.

Финасовите анализатори са единодушни, че условията по бизнес заемите всъщност се подобряват, затова очакванията на фирмите за свиване на инвестициите не могат да бъдат свързвани пряко с банковото кредитиране. „Условията по бизнес заемите твърдо се подобряват, банките са гладни за клиенти“, коментира Деян Василев. „Все повече фирми са активни в търсенето на възможности“, каза и Тихомир Тошев, изп. директор на „Кредит Център“. Той припомни, че лихвите по фирмените кредити варират между 4% и 6,5% за различните предприятия.

Банковият сектор смята, че кредитните институции по-скоро ще подкрепят икономическото възстановяване и няма да влияят негативно на плановете на фирмите за инвестиции. „Очакванията са банките да подпомогнат възстановяването на икономиката чрез по-ниски лихви по депозитите и кредитите“, коментираха от УниКредит Булбанк.
Статистиката показва, че прогнозите на бизнеса за спад на инвестициите не винаги се сбъдват. Например за 2014 г. предварителните нагласи са били за 6,3% понижение, а реално е имало 3,9% ръст.

„Това е план, но при промяна в условията за правене на бизнес той би могъл да се промени. Наша цел е да стоим по-близо до всички инвеститори в България и да променим намеренията им за свиване. Както и да търсим нови предприемачи, за да няма свиване на цялата икономика с 30%”, коментира шефът на Българска агенция за инвестиции на Стамен Янев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.