Ройтерс: България се надява да стане един от енергийните центрове на Европа

България ще проведе в близко бъдеще лицензиран търг за откриване на нефтени и газови находища в Черно море. По този начин страната се надява да се превърне в един от енергийните центрове на Европа и едновременно с това да преодолее зависимостта си от доставките на руски газ, съобщава Reuters, позовавайки се на високопоставен български служител, пише Фокус.

България е една от страните, които са потърпевши от пропадането на „Южен поток“, който трябваше да пренася газ за Европа през територията на Украйна. Страната, която има 95 % зависимост от доставките на руски газ, дори не е официално уведомена за закриването на потока. В замяна Русия реши да изгради нов газопровод, т. нар. „Турски поток“, но той изключва участие на европейската страна-членка България. Ето защо на срещата на енергийните министри в Рига, българският министърът на енергетиката Жечо Станков изложи българските планове за алтернативно снабдяване с газ.

„Искаме да сменим направлението юг-север. Заинтересовани сме от газопроводите ТАР, TANAP и вертикалния коридор”, заяви Станков, имайки предвид газопроводите, които могат да доставят газ на България през Турция от Азърбейджан и други държави, освен Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес