Във Волгоград борят насекомите с ванилия

Льов: Имам план за Швеция

На 23 юни 2018 да почерпят

Брюксел обяви край на гръцката криза

ЕС смени тона за бежанците Йотингер призова за съпричастност към южните членки на съюза

Чума по свинете идва към България

Сталоун и Батиста в жанрова тупалка

Губим 6 млн. лева от износ на трюфели Скъпите гъби се събират за експорт, но никой не плаща данъци

Издирват беглеца Басри с хеликоптер (обзор) Опровергаха твърдения, че Борис Иванов е имал съучастник

Протестиращи майки искат да знаят как се финансират организациите на хората с увреждания

Автобуси блокират центъра на столицата Протестират срещу създаването на автомобилна камара

Умря последният бял тигър в зоопарка в Синсинати

Милиарди да ни дават, няма да приемем бежанци (обзор)

Доналд Тръмп ще въведе мита от 20 процента за внос на европейски автомобили

София дава на половин цена общински имоти за култура

150 млн. евро за нова техника за фермерите в България

150 милиона евро за нова техника са предвидени по програма за развитие на селските райони.

Още при старта си програмата предизвика изключителен интерес сред малките земеделски стопанства. Причината е, че тя е шанс всеки един от стопаните да се сдобие с нова техника, за която да плати малко пари, съобщава БТВ.

Справка в Министерство на земеделието показва, че само за първите три дни от старта на програмата вече са подадени проекти за над 15 млн. лв.

Въпреки че обработва над 3 500 декара земя, 30- годишният фермер Харалан Паунов от хасковското село Сираково трудно намира пари за нова техника. „Първата машина, която купихме, беше на кредит и така започнахме”, сподели той.

Последната придобивка на фермера е машина, закупена втора ръка, внос от Франция. Европейският земеделец я е ползвал14 години. У нас тя ще служи още толкова.

С пари по програмата фермерът ще може да има две нови машини, за които Европа ще плати поне половината сметка. „Проблемът е дали ще ни одобрят”, коментира Паунов.

Според земеделският министър Десислава Танева шанс да получат пари имат всички проекти, без значение дали са подадени в началото, или в края на срока. Финансирането обаче е приоритетно за определени сектори. „Както и цялата програма, така и по мярка 4.1 има ясни приоритети, а именно – инвестициите в секторите „Плодове и зеленчуци”, „Животновъдство” и „Биологично производство”. Интересът е наистина огромен, но следва да отчитаме, че влязохме във втора нулева година за подкрепа на инвестициите, извършвани от земеделските стопани в техните стопанства”, коментира Танева.

Единственото, което спъва стопаните, е комплектоването на документацията. Фермерът Петко Паунов, който е изградил почти цялата си кравеферма с европейски пари, от три месеца обикаля институциите, за да си набави необходимите документи за новия проект. „Документи, документи, документи и дано работите да се случат”, надява се той.

Колко проекта ще бъдат одобрени ще стане ясно наесен. Парите, които фермерите ще получат като европейска помощ, ще покрият половината от стойността на новата техника. В определени сектори обаче, като биопроизводството, тази помощ може да достигне и до 70 на сто от стойността на инвестицията .

Първия прием на проекти по програмата ще продължи два месеца, след което ще стане ясно колко точно земеделски производители ще успеят да модернизират стопанствата си с тези европари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.