На 20 януари 2019 да почерпят

ЦСКА продаде Мауридес

Американски военни убиха 52 сомалийски ислямисти при въздушен удар

Николай Банев с писмо от следствения арест

Тайбе и ансамбълът отличени в Нощта на шампионите

Тръмп обяви, че е избрано мястото за срещата му с Ким Чен-ун

Брутален феминизъм и политкоректни глупости в „Капитан Марвел“ Новата партийна линия се спазва от Холивуд

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1 Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

„Левски“ тръгна с хикс срещу руснаци, Стоянович доволен от промените в клуба

Отмениха и забавиха около 6 700 полета заради снежните бури в САЩ

Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Броят на загиналите при пожара около мексиканския горивопровод достигна 66

Марулята по-скъпа от кюфтето

Пазарът е залят от италиански и испански салати

Зелената салата продължава да чупи рекорди по скъпотия. Само за последната седмица цената й се увеличи с нови 11,5% до 1,16 лв. за брой, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Проверка на “Труд” показа, че в малките бакалии на улица “Иван Асен ІІ” в столицата бройката масово върви от 1,25 до 2 лв.

Най-тънко марулята излиза в големите хипермаркети. Чувалчета със салата от 1 килограм вървят по 6,50 лв. Като цяло в момента марулята излиза между 2 и 3 пъти по-скъпо от миналата годината.

На практика зелената салата се оказва по-скъпа от кюфтето. Единична цена от 1,25 лв. за маруля надминава цената на готовото кюфте от топлия щанд на хипермаркетите, която е под левче. Цената на килограм също е по-висока при салатата. Килограм марули върви над 6 лева, а каймата е около 5 лв.

Производителите твърдят, че прекупвачи надуват цената на салатата и високите цени ще се запазят със сигурност до Гергьовден.

“Търговците използват високото търсене заради сезона, за да си докарат и по-висока печалба”, каза Мариана Милтенова от Съюза на градинарите в България (виж повече по-долу).

Браншовиците добавят, че спрямо миналата година българските марули са по-малко, защото миналата пролет се продавали под себестойност и производители се отказали. Недостиг на пазара няма, а количествата се увеличават, защото тепърва настъпва сезонът има и масиран внос.

“Тази година Великден е по-рано през април и затова зелената салата излиза масово на пазара след празника”, добавиха производители.

За седмица обаче с цели 18,5% са поевтинели репичките, като цената им на едро вече е 53 стотинки за брой. На пазара зелето е внос и е поскъпнало с 6,5% до 1,15 лв. за килограм, показва още анализът на държавната комисия. Вносните домати за седмица са поскъпнали с 4,8% до 2,64 лв.

Точно с 5% пада за последната седмица цената на оранжерийните краставици до 2,80 лв. за килограм.

Мариана Милтенова:

Пазарът е залят от италиански и испански салати

В момента на пазара преобладават вносните марули. Изключително много предлагане има от Италия, от Испания и дори от Холандия.

В последните дни се наблюдава масиран внос и на спанак от Италия. Марулята се оскъпява, защото се плаща на всички по веригата – износители, митничари и т.н., и естествено, цената се вдига.

Не е нормално за българския пазар марулята да върви над 2-2,50 лв. за брой. Цените за родния производител са в пъти по-ниски, а той получава и най-ниските субсидии в ЕС. Субсидиите за плодове и зеленчуци у нас са едва 80 млн. лв., а например за тютюн са 106 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.