Междубанковите лихви отрицателни за първи път

Тримесечният пазарен индекс EURIBOR се понижи до отрицателно ниво от -0, 001% по данни на Европейския институт за паричните пазари, предаде Блумбърг. Компанията за финансова информация събира данни за индекса от 1998 г. и това е най-ниската стойност, отчетена оттогава.

EURIBOR представлява средната лихва в евро, при която европейските банки се кредитират помежду си. Междубанковият лихвен процент се изчислява за 1, 3, 6 и 12 месеца. Рекордното понижаване на индекса ще се отрази и на българските потребители. От юли миналата година са в сила промените в Закона за потребителския кредит, с които лихвата по заемите задължително се формира от пазарен индекс като EURIBOR, SOFIBOR или LIBOR. Така клиентите с договори за заеми на базата на европейския междубанков лихвен процент ще усетят положителен ефект.

“Няколко банки вече коригираха лихвите по вече отпуснати кредити. Логично е това да се отрази и на новите заеми”, коментира Десислава Николова от финансовия портал “Моите пари”. Според нея обаче клиентите трябва да имат предвид, че след тези исторически ниски нива в един момент ще започне повишаване на индекса. Тихомир Тошев от Кредит център обясни, че клиентите няма да усетят ефекта от понижението веднага.

Спадът на индекса започна през последните месеци след няколко последователни хода от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Например през юни миналата година беше въведена такса за банките, които държат свободните си средства като депозити в ЕЦБ. През март тази година започна и програмата на ЕЦБ за количествени облекчения чрез изкупуването на държавни облигации, като лимитът е от 60 млрд. евро на месец.
“Излишната ликвидност продължава да се влива в системата седмица след седмица поради програмата за количествено облекчаване”, коментираха от Джей Пи Морган. Така лесните пари оказват все по-съществено влияние както на краткосрочните, така и на дългосрочните заеми. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес