Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

3,7 млрд. лева държат инвестиционните фондове Местните управляват 1,34 млрд. лева

Междубанковите лихви отрицателни за първи път

Роман Абрамович

Тримесечният пазарен индекс EURIBOR се понижи до отрицателно ниво от -0, 001% по данни на Европейския институт за паричните пазари, предаде Блумбърг. Компанията за финансова информация събира данни за индекса от 1998 г. и това е най-ниската стойност, отчетена оттогава.

EURIBOR представлява средната лихва в евро, при която европейските банки се кредитират помежду си. Междубанковият лихвен процент се изчислява за 1, 3, 6 и 12 месеца. Рекордното понижаване на индекса ще се отрази и на българските потребители. От юли миналата година са в сила промените в Закона за потребителския кредит, с които лихвата по заемите задължително се формира от пазарен индекс като EURIBOR, SOFIBOR или LIBOR. Така клиентите с договори за заеми на базата на европейския междубанков лихвен процент ще усетят положителен ефект.

“Няколко банки вече коригираха лихвите по вече отпуснати кредити. Логично е това да се отрази и на новите заеми”, коментира Десислава Николова от финансовия портал “Моите пари”. Според нея обаче клиентите трябва да имат предвид, че след тези исторически ниски нива в един момент ще започне повишаване на индекса. Тихомир Тошев от Кредит център обясни, че клиентите няма да усетят ефекта от понижението веднага.

Спадът на индекса започна през последните месеци след няколко последователни хода от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Например през юни миналата година беше въведена такса за банките, които държат свободните си средства като депозити в ЕЦБ. През март тази година започна и програмата на ЕЦБ за количествени облекчения чрез изкупуването на държавни облигации, като лимитът е от 60 млрд. евро на месец.
“Излишната ликвидност продължава да се влива в системата седмица след седмица поради програмата за количествено облекчаване”, коментираха от Джей Пи Морган. Така лесните пари оказват все по-съществено влияние както на краткосрочните, така и на дългосрочните заеми. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.