Павлова: Има специални изисквания в концесията за плажовете „Корал“ и „Делфин“

Министерският съвет одобри откриването на процедура за избор на концесионер на два морски плажа – „Корал“ и „Делфин“. За тях, за разлика от обявените вече процедури, са заложени специални изисквания, за да може да бъдат категоризирани като „еко плажове“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след редовното правителствено заседание днес.

Тя обясни, че за да отговарят на тези условия, е намален размерът на преместваемите обекти, които могат да бъдат разполагани в тях и те ще могат да заемат до 1 % от площта за плажуване, за да има повече свободно пространство. Те ще трябва да бъдат с леки конструкции, направени от природни материали, най-често дърво. По същия начин процентът свободна площ трябва да е много повече от заетата от чадъри и шезлонги, каза още министърът. Те, заедно с преместваемите обекти, ще трябва да бъдат направени от леки конструкции, от природни материали, най-често дърво. Аткракционите, включително водните, трябва да бъдат екологични, което означава да са безмоторни, за да не се допусне замърсяване и на водата, каза още Лиляна Павлова. За да се осигури опазването на околната среда, се въвеждат специални изисквания към сметосъбирането и към заустването там, където няма изградена канализация.

Регионалният министър съобщи, че концесионното възнаграждение за тези два плажа, което ще бъде предложено от потенциалните концесионери, ще бъде по-ниско в сравнение с останалите, тъй като ще могат да бъдат разполагани по-малко търговски площи. Минималната годишна цена за къмпинг „Делфин“ започва от 4337 лв. без ДДС, а за „Корал“, който е по-голям като площ, е 53 838 лв. без ДДС, обяви тя.

Въпреки че процедурата е съкратена по реда на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, тя ще отнеме 6 месеца. Затова паралелно са обявени процедури по отдаване под наем на двата плажа, каза Лиляна Павлова. Целта е те да не останат без стопанисване, спасители и медицински екипи до тогава. Изрично в договора за наем е посочено, че срокът е пет години, ако концесията не е успешна, а в случай на избран концесионер договорът за наем се прекратява автоматично, поясни тя.

Министърът информира, че предложените изменения в Закона за устройство на територията, които предстои да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, са в няколко категории. Първата касае „затягане“ на разрешенията за строителство в свлачищни райони. В случай на липса на ВиК мрежа в свлачищен район забраната ще бъде пълна. Изключения ще бъдат допускани само при укрепено свлачище от страна на инвеститора и изградена водопроводна и канализационна мрежа, поясни тя.

Другите промени касаят промяна в процедурите с цел облекчаване на административните режими и затягане на контрола към главните архитекти на общините, които издават разрешения за строеж или не контролират строежите по смисъла на ЗУТ. Глобите към тях ще бъдат увеличени, обясни Лиляна Павлова. Предлагаме въвеждането на двуинстанционна процедура, за да има възможност държавата да обжалва решения на съда, особено когато има противоречащи решения за аналогични казуси, при спрян строеж от страна на ДНСК, съобщи още министърът. Това, по думите й, ще даде възможност за търсене на еднаквост на решенията по тях и даде пример с различните решения по казусите с къмпинг „Юг“ и къмпинг „Корал“.

„Имаме много по-радикални предложения за промяна в Закона за устройство на територията от Камарата на строителите и Камарата на архитектите. Те касаят отмяната на съществуващия закон и издаването на нов, който да регламентира строителния процес“, коментира още Павлова и подчерта, че за момента няма консенсус по тях и затова са отложени, за да се направи по-дълъг дебат в следващите месеци. „Те ще бъдат обсъдени и разгледани в края на тази година, когато се надяваме да бъде постигнат консенсус между всички браншови организации“, заключи регионалният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес